Arbetsmiljöverktyg

Färre dödsolyckor med ny skyddsorganisation

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tror att förslaget om ökade befogenheter för de regionala skyddsombuden kan bidra till visionen av noll dödsolyckor på jobbet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vision. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud kan leda till färre dödsolyckor i arbetet: – En viktig del för att nå vår nollvision är förslaget som gör det möjligt för regionala skyddsombud att komma in på arbetsplatser utan fackliga medlemmar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Publicerad

Förra året omkom 45 personer på sina arbeten. Under 2000-talet har antalet dödsolyckor pendlat kring femtiostrecket per år. Regeringen har satt in flera åtgärder för att minskat antalet döda i jobbet och det är ett viktigt mål i dess arbetsmiljöstrategi, som presenterades förra året.

Men förslaget om ökade befogenheter för de regionala skyddsombuden kan också bidra till nollvisionen, konstaterar arbetsmarknadsministern.

– De regionala skyddsombuden får nu möjlighet att komma in på arbetsplatser med kollektivavtal, men utan fackliga medlemmar. Förslaget gifter ihop sig med andra lagförslag som vi har i riksdagen, säger Ylva Johansson.

Hon syftar på att facket alltid ska kunna kräva svenskt kollektivavtal för utstationerad arbetskraft när lex Laval rivs upp och det ökade ansvaret entreprenörer får för hela kedjan av underentreprenörer.

Läs också:

– Alla dessa förslag kommer att spela en roll för att minska antalet dödsolyckor, även om de inte tar primärt sikte på dem.

I byggbranschen genomför parterna ett strategiskt arbete mot dödsolyckorna. Där kommer också regeringens proposition som river upp lex Laval att få stor betydelse. Frågan är om förslaget går igenom i riksdagen.

– Vi får se, men jag är inte orolig inför omröstningen i april. På arbetsgivarsidan har tonläget ändrats radikalt. Till exempel är byggarbetsgivarna försiktigt positiva och flera stora byggbolag välkomnar förändringen.

Det var i slutet av mars som utredningen med förslaget om större befogenheter för regionala skyddsombud presenterades. Samma dag kom också förslaget om ett nationellt center för arbetsmiljön. Även i den frågan är det osäkert om regeringen får med sig riskdagsmajoriteten på idén. Men först ska förslaget ut på remiss.

– Vad jag förstår finns ett väldigt starkt stöd från parterna för ett sådant centrum. Min bild är att allianspartierna har kloka företrädare som lyssnar på dem. Något annat skulle vara förvånande.

Nytt arbetsmiljöcentrum föreslås

Regionala skydds­ombud ska få utses även för arbetsplatser där ett fackförbund inte har någon medlem. Krav på kollektivavtal gäller. Tillfälliga avtalslösa tillstånd räknas som att avtal finns.

Den nya utredningen går också igenom nya företeelser på arbetsmarknaden och hur det påverkar ansvaret för arbetsmiljön. Utredaren anser att det finns skäl att se över dagens regler.

Källa: SOU 2017:24: Ett arbetsliv i förändring - hur påverkas ansvaret för arbetsmiljön

Ett nationellt arbetsmiljöcentrum ska inrättas. Det föreslås i en ny utredning. Centrumet ska samla in och sprida kunskap om arbetsmiljö. Forskning om arbetsmiljöfrågor ska också göras mer tillgänglig och komma till nytta i det praktiska arbetsmiljöarbetet.

Källa: SOU 2017:28: Ett nationellt centrum för kunskap om och ut­värdering av arbetsmiljö