Arbetsmiljö i Rätten

Rektor frias efter olycka med spritkök

En högstadieelev och en lärare brännskadades av spritköket på utflykten. Foto: IBL Bildbyrå

Ett spritkök exploderade på en skolhajk hösten 2017. En elev brännskadades svårt och även en lärare fick skador. Nu friar tingsrätten rektorn.

Publicerad

Rektorn på en högstadieskola i Nacka åtalades i höstas efter en olycka som inträffade den 6 september 2017. Tre av eleverna lagade mat på ett spritkök. De uppfattade att värmen sjönk i stekpannan och att lågan slocknat och började därför fylla på brännvätska i brännaren. Då uppstod en explosion. Eleven som fyllt på vätskan kastade sig bakåt med följden att vätskan rann ut över en annan person som antändes och började brinna.

Två personer skadades - en elev och den lärare som ingrep och försökte släcka elden. Eleven fick svåra brännskador i ansiktet, på bröst, mage, händer och lår. Läraren fick brännskador, samt nervskada och nedsatt känslighet på sin ena hand.

Charlotta Tanner, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål ansåg att skolans rektor, som var den som hade arbetsmiljöansvaret, av oaktsamhet inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen. Hon ansåg att skolan inte tillräckligt väl hade informerat eleverna hur de skulle använda spritköket. Skolan saknade också rutiner för övervakning av hur eleverna använde spritköken. Det saknades också hjälpmedel för att snabbt och säkert släcka en brand.
Åklagaren ansåg att skolans rektor gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

Nu har domen från Nacka tingsrätt kommit. Tingsrätten konstaterar att alla inblandade är överens om vad som har hänt och hur det har hänt. Rätten påpekar att skolan har haft en säkerhetsgenomgång med alla elever om hur man använder ett spritkök. Genomgången hölls två veckor före skolhajken. Även under skolhajken hölls en genomgång.

Enligt tingsrätten utgår åklagaren från att en analys av riskerna med spritköket skulle ha gjort att rektorn hade vidtagit olika åtgärder. Det är dessa åtgärder som åklagaren menar att rektorn inte har vidtagit. Tingsrätten anser att det inte alls är visat eller självklart att en riskgenomgång skulle ha lett till att rektorn vidtog de åtgärder som åklagaren anser skulle ha gjorts.

Tingsrätten friar därför rektorn från arbetsmiljöbrott.

Domen kan överklagas senast den 3 juni.