Tidningen
Åklagaren: Grovt arbetsmiljöbrott att montera bort skyddet

Gallerskyddet för drivrullarna hade monterats bort och strömmen var på. När arbetstagaren rengjorde sorteringsverket i grustäkten skadade han sina händer. Nu väcker åklagaren åtal och kräver 600 000 kronor i företagsbot av arbetsgivaren.
Den nyanställde fastnade med sin ena hand i drivrullarna vilket gjorde att hans båda armar drogs in i det så kallade sorteringsverket. Armarna drogs in till axelhöjd. Han fick flera frakturer, nervskador och nedsatt funktion i händerna och blev sjukskriven i drygt fem månader.
Olyckan skedde den 13 november 2019 i Nydalens grustäkt i Motala i samband med att arbetstagaren skulle utföra rengöringsarbete vid drivrullarna med en stålborste. I grustäkten arbetar företaget, G.A.s Grus & Schakt AB med att sortera sand, grus och sten i sorteringsverk.
Nu väcker kammaråklagare Linda Schön vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal och kräver att grus- och schaktbolaget ska betala 600 000 kronor i företagsbot. Hon anser att ansvarig vid bolaget inte har gjort vad som krävs av honom enligt arbetsmiljölagen och av oaktsamhet har orsakat olyckan.
Enligt åklagaren har arbetsgivaren tillsammans med arbetstagaren monterat bort det fasta skyddet i form av gallerskyddet för drivrullarna. Hade skyddet funnits där hade olyckan inte hänt. Det läggs också arbetsgivaren till last att han inte såg till att strömmen var avslagen när rengöringsarbetet utfördes och att han inte heller sett till att nödstoppet kunde nås.
Arbetsgivaren skulle också ha riskbedömt arbetsuppgiften och informerat den nyanställde arbetstagaren om riskerna.
Åklagaren anser att arbetsmiljöbrottet är grovt. Hon pekar bland annat på att gärningen innefattat ett medvetet risktagande i och med att skyddet plockats bort.
I åtalet listar kammaråklagaren flera av de vittnen hon vill höra i tingsrätten när hon lägger fram den muntliga bevisningen. En arbetsmiljöinspektör ska höras om sina iakttagelser vid besök på arbetsplatsen efter olyckan, bland annat om att det fasta skyddet satt monterat vid hans besök. En anställd ska höras om sina iakttagelser om att det fasta skyddet togs bort på nytt efter olyckan och förvarades på annan plats.
Av åtalet framgår att den anklagade arbetsgivaren förnekar brott.
Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev