Arbetsmiljöbrott
Åklagaren: Kolmården hade inte riskbedömt arbetsplatsen
5 frågor... till åklagare Jan Olof Andersson, som nu väckt åtal mot en chef och mot Kolmårdens djurpark för arbetsmiljöbrott efter dödsolyckan i varghägnet den 18 juni 2012.
1. Varför tog det så lång tid att väcka åtal?
– Först gäller det att ta reda på vad som faktiskt har hänt. Sedan fokusera på de brister som funnits i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Och därefter ta reda på om det finns några personer som kan göras ansvariga, från vd och nedåt. Ta reda på var ansvaret finns, om delegationerna är giltiga och om det finns grund för företagsbot.
2. Hur har utredningen gått till?
– Vi har hållit 55 förhör, redovisade på 1 400 sidor. Vi har flera pärmar med skriftlig dokumentation, rättshjälp från Norge och USA och fått dokument översatta från engelska, vilket tar tid. När vi var så gott som klara efter ett och ett halvt år fick vi ett tips som gjorde att vi var tvungna att göra ett omtag med tre-fyra förhör till.
– Det här är juridiskt väldigt komplicerat. 3,5 år är ganska snabbt marscherat.
3. Vad var det för avgörande tips ni fick?
– Det var Runar Naess från Norge som har synpunkter på hur Kolmården hanterade sina vargar. Han ska höras som sakkunnig i tingsrätten. Det ledde till att vi tog kontakt med Patricia Goodman som är världens ledande expert på socialiserade vargar. Hon kommer också att höras i målet. Sedan hörde en svensk vargexpert av sig.
4. Finns det liknande dödsolyckor med vargar inblandade?
– Det finns fyra fall, men det här är det första åtalet som väcks. Dessutom hade det varit två tillbud i samband med att gäster besökt vargarna i Kolmården, en hade fått sy elva stygn 2009 och en flicka 17 stygn bara någon månad före dödsolyckan. Ett tillbud gällde också en i personalen.
5. Arbetsmiljöverket hade före olyckan anmärkt på fara för belastningsskador på Kolmården – har det något med vargolyckan att göra?
– Den bakomliggande orsaken är densamma. Orsaken till belastningsproblemen är att Kolmården inte gjort riskbedömningar och inte gjort något åt dessa problem trots besök från inspektörer och trots 6.6a-anmälning från skyddsombudet. Man har inte riskbedömt arbetsplatsen. Arbetsmiljöverket har i sin åtalsanmälan anmärkt på att den dödade kvinnan arbetade ensam och att hon bara hade sin mobil med sig. Det räcker inte.