Arbetsmiljöbrott
Livshotande skada på återvinningscentralen
En inhyrd arbetstagare fick fyra fingrar avklippta i en maskin på en återvinningscentral i Gävle i mars 2019. Nu betalar hans arbetsgivare 500 000 kronor i företagsbot.
En arbetstagare, inhyrd av Norbio AB, skulle hjälpa till med underhållningsarbete på en däckklippningsmaskin på Ragn-Sells återvinningscentral i Gävle. Knivarna på maskinen skulle justeras. Rotorn som knivarna sitter på kom då i rörelse och arbetstagarens hand hamnade i kläm mellan knivarna på rotorn och de statiska knivarna. Fyra av mannens fingrar på den vänstra handen klipptes av. Skadorna var just då, vid skadetillfället, livshotande, enligt strafföreläggandet. Olyckan inträffade den 25 mars 2019.
Nu har Norbio AB godkänt att betala 500 000 kronor i företagsbot efter olyckan. Enligt kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har skyddsansvarig vid bolaget av oaktsamhet inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen och orsakat olyckan. Bolaget har inte undersökt och riskbedömt maskinen, inte tagit del av Ragns-Sells riskbedömning och inte heller sett till att arbetet utfördes enligt maskinens användarmanual.
ꟷ Det var ett komplicerat ärende och det var många avtal mellan entreprenörer och underentreprenörer. Det tog lång tid att reda ut vem som var ansvarig, säger Åse Schoultz till Arbetarskydd.
Enligt kammaråklagaren hade Norbio inte sett till att service på maskinen genomfördes på det sätt som står i manualen eller sett till att arbetstagaren fått instruktioner om hur maskinen skulle användas och servas för att förebygga risken för olycksfall.
Om bolaget hade vidtagit de åtgärder som åklagaren efterlyst hade riskerna kunnat förebyggas och arbetstagaren hade med stor sannolikhet inte skadats, menar Åse Schoultz.
Genom strafförelägganden kan arbetsgivare slippa rättegång. Ett föreläggande har dock samma verkan som en dom och används när arbetsgivaren går med på att de har orsakat olyckan och godkänt nivån på företagsboten.