Arbetsmiljöbrott

Hovrätten fastställer tingsrättens dom i Scaniamål

Scania bröt inte mot några regler eller föreskrifter när en anställd klämdes till döds på sin arbetsplats i augusti 2017, enligt Arbetsmiljöverket. Foto: Fredrik Persson

En man dömdes för att ha vållat sin arbetskamrats död i en arbetsplatsolycka på Scania i Södertälje. Försvaret överklagade domen. Men Svea hovrätt fastställer nu tingsrättens dom.

Publicerad

Södertälje tingsrätt dömde den 11 september 2019 en man för att ha vållat sin arbetskamrats död i samband med en arbetsplatsolycka. Olyckan inträffade på Scania i augusti 2017. Mannen som miste livet befann sig i en robotcell för att rätta till något när han ska ha givit klartecken till en man i 60-års åldern att starta maskinen. Tingsrätten menade att kollegan hade agerat oaktsamt när han startade maskinen. Agerandet var i strid med de tydliga säkerhetsföreskrifter som fanns. Därför kunde han inte undgå ansvar, menade tingsrätten. Mannen fälldes i tingsrätten för vållande till annans död och villkorlig dom.

Som Arbetarskydd tidigare har berättat överklagade försvaret domen till hovrätten, som nu kommit med sin dom. Mannen hade yrkat att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet.

Men hovrätten fastställer tingsrättens dom och gör samma bedömning i skuldfrågan. Hovrätten finner att mannen har agerat på det sätt som åklagaren har beskrivit. Hovrätten lägger till att oavsett den avlidne mannens agerade och om mannen som startade maskinen var i en stressad situation och hade uppfattat att han fick tecken att aktivera ljusbommen, så fritar det honom inte från ansvaret att ha startat robotcellen. Därför ska mannen dömas till vållande för annans död, kommer hovrätten fram till. Tingsrättens dom ska därför fastställas.