Arbetsmiljö
Vad ska jag göra med förkylda kolleger?
EXPERTFRÅGA. Jag är skyddsombud på ett privat företag där vi sitter i öppet kontorslandskap. Många av kollegerna kommer till jobbet trots att de är synbart förkylda. Hur ska jag som skyddsombud agera? Det är ju uppenbart att de kan smitta oss andra.
Glenn Bergenstoff, arbetsmiljötekniker Arbetsmiljöcenter AB:
– Att gå till arbetet med en förkylning i kroppen är vanligt. Har man ett fysiskt arbete påverkar det mer. En förkylning kan vara olika från person till person, också vilken typ av förkylning det rör sig om. Vi exponeras dagligen för förkylningsbakterier. Men det är värre med magsjuka och influensa. Där råder jag alla som känner av det att stanna hemma. Som skyddsombud tycker jag att du ska prata med din chef och se vad ni har för policy rörande att arbeta med förkylning. Skriv gärna ner en rutin och kommunicera ut den till alla.
Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:
– Du som skyddsombud kan vända dig till din arbetsgivare. Föreslå att denne tar upp frågan på en arbetsplatsträff där du som skyddsombud är med. Bjud in en företagssjuksköterska och facket till mötet. Försök sedan att komma överens om en policy eller riktlinjer. Till exempel kanske man kan komma överens om att den som är förkyld kan få jobba hemma någon dag eller sitta i ett eget rum under den mest smittsamma tiden.
Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen:
– Det kan vara svårt att avgöra om man kan jobba vid förkylning. Det är individuellt och varierar ofta under förkylningen. Jag tycker att man ska utgå ifrån hur man mår och lyssna på kroppen. Grundregeln är så klart: är man sjuk ska man vara hemma. Det tjänar alla på. God hygien och visad hänsyn är också viktigt i förkylningstider för att minska smittspridning.
– Prata med cheferna och kollegerna, kulturen måste vara tillåtande så att det är okej att stanna hemma ett par dagar för att bli frisk och återhämta sig. Undersök också möjligheten att jobba hemifrån.