Arbetsmiljö

Utredning om arbetsmiljöbrott på boende i Solna

Nu inleds en förundersökning mot boendet, där flera äldre ska ha dött. Foto: Janerik Henriksson/TT

CORONAVIRUS. Åklagare har inlett en förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott på ett äldreboende i Solna utanför Stockholm. Arbetsmiljöbrotten innefattar vållande till kroppsskada eller sjukdom och framkallande av fara för annan.

Publicerad

(Uppdaterad) "Det förekommer uppgifter om höga dödstal bland de boende, att ett antal i personalen smittats av covid-19 och att man inte följt föreskrifterna om bland annat basala vårdrutiner. Jag har därför inlett förundersökning för att kunna utreda vad som har hänt" säger kammaråklagare Gunnar Jonasson, i ett pressmeddelande.

Tidigare har ett skyddsombud anmält boendet till Arbetsmiljöverket och menade att en fjärdedel av samtliga boende äldreboende har avlidit.

– Det är alltid så att det ligger på en verksamhetsutövare och en arbetsgivare att se till att de föreskrifter som finns för att skydda boende och även arbetstagare måste följas. Vi måste se till att det sker och har vi anledning att anta att brottsmisstankar har uppkommit så ska vi inleda förundersökning och huruvida det uppkommer flera såna fall vill jag inte spekulera i, säger Gunnar Jonasson till Ekot.

Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen i Solna stad, välkomnar förundersökningen och berättar att kommunen kommer att göra en egen oberoende granskning av händelserna. Hon tror att det är flera faktorer som ligger bakom dödstalen. Bland annat att boendet var det första i Solna att få in covid-19.

– Det är boendena som har fått in smittan först som har haft de största utmaningarna skulle jag säga. Alla andra kommer att kunna lära av dem. Vi har lärt oss otroligt mycket under den här tiden som vi inte visste i slutet på mars.

Elisabet Sundelin berättar att mycket var nytt och svårt i början av coronapandemin. Det var en utmaning att få fram skyddsutrustning, nya rutiner skulle följas och många i personalen var rädda. Dessutom är personerna på äldreboenden sköra och många är dementa och därmed svårare att isolera. Slutligen finns det många ur personalen på alla boenden som har problem med att förstå svenska och därmed alla nya rutiner och instruktioner, enligt Sundelin.

– Det är förfärligt det som har hänt och det är förfärligt det som händer. Men jag är övertygad om att vi kommer att klara det här. Vi måste jobba tillsammans, säger Elisabet Sundelin.