Arbetsmiljö
Svartjobbare och papperslösa utnyttjas i städbranschen

Vet du vem som städar din arbetsplats? Almega Serviceentreprenörerna försöker få fler städföretag att auktorisera sig. Det finns 4 000 städare i Sverige som är papperslösa och ännu fler svartjobbare.
Almega Serviceentreprenörerna har haft en auktorisation för sina medlemsföretag i nästan 50 år. 2008 stramade organisationen upp kriterierna och gjorde om formerna för hur man ansöker. Man skärpte också uppföljningssystemet. Då var 67 företag auktoriserade. Under den gångna hösten har man kampanjat för att få fler medlemsföretag att ansluta sig.
- Idag är 110 företag auktoriserade. Det är en ökning, men inte tillräckligt med tanke på att det finns 880 företag inom Almega Serviceentreprenörerna, säger Inger Jonasdotter som är branschansvarig för städ- och service.
Auktorisationen är viktig för att motverka den svarta delen av branschen. Almega Serviceentreprenörerna vill ha en konkurrens på lika villkor. Då är det viktigt att ingen kan dumpa sina priser genom att fuska sig undan arbetsgivaravgifter, arbetsmiljölagen eller arbetstidslagen. Allra helst vill man förstås att företagen ska ha kollektivavtal så att de anställda får rätt lön och är ordentligt försäkrade, bland annat.
Auktorisationen gör det enkelt för köparna att välja en seriös entreprenör. Det är särskilt viktigt på större orter där anonymiteten är mer utbredd, menar Inger Jonasdotter.
- På mindre orter känner man kanske varandra lite bättre och vet att det rör sig om en seriös företagare.
Skatteverket beräknar att staten går miste om mer än 1,5 miljarder kronor i skatt på grund av oseriösa städ- och serviceföretagare. I runda tal är 4 000 papperslösa verksamma som städare i den svarta sektorn. Av dessa finns ungefär 2 000 i Stockholm. Enligt Inger Jonasdotter är det troligen så att dessa tvingas acceptera både sämre arbetstider och sämre arbetsmiljö.
- Så är det absolut. Det blir följden av att de inte får rätt utrustning. Till exempel är det viktigt att kunna ställa in skaftet på moppen. De får inte heller någon utbildning i hur man arbetar på rätt sätt, säger Inger Jonasdotter.