Arbetsmiljö

Skyddskommittén kan vara ett minne blott

Regeringen vill uppmuntra fler att slå ihop skyddskommitténs arbete med arbetsplatsens MBL-samverkan. Arbetsmiljölagen kan ändras i höst.

Publicerad
Foto: Lars Pehrsson/SCANPIX

Regeringen eftersträvar sedan flera år tillbaka förenklingar av lagstiftningen för arbetslivet. Målet är att de administrativa kostnaderna ska vara så låga som möjligt. I en promemoria daterad den 27 maj presenterar Arbetsmarknadsdepartementet vad man åstadkommit under 2009 och vad som ska ske den närmaste tiden.

I dokumentet blottar departementet en planerad åtgärd att samordna de ”obligatoriska mötesorgan” som följer av arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen. Det kan leda till att arbetet i skyddskommittén förs över till en grupp som också hanterar medbestämmandelagen.

En proposition kan komma i november, enligt promemorian. Lars von Ehrenheim på Arbetsmarknadsdepartementet bekräftar att arbete pågår.

- Förslaget kommer från Lars Dirkes delbetänkande ”Bättre Arbetsmiljöregler” från 2006. Ända sedan tidigt 1990-tal finns det avtalsområden som har andra slags samverkansorgan, säger Lars von Ehrenheim.

Inom den kommunala sektorn bakas skyddskommittén in i en samverkansgrupp. Regeringen delar betänkandets uppfattning att parternas alternativa samverkansorgan, som ersätter skyddskommittén, bör uppmuntras. Förändringen är bra på två sätt, enligt Lars von Ehrenheim.

- Man lyfter samverkansnivån till samma nivå som arbetsmiljöarbetet.

Med det menar Lars von Ehrenheim att övriga fackliga förtroendevalda får en chans till samma tidiga inflytande som skyddsombud har redan idag.

- Samtidigt blir det en regelförenkling som består i att arbetsgivare inte behöver ta upp en fråga två gånger i två olika organ, säger Lars von Ehrenheim.

I Lars Dirkes betänkande föreslås en ny skrivning i en paragraf i arbetsmiljölagens sjätte kapitel. Den nya lydelsen är ”Skyddskommitté behöver inte tillsättas om uppgifterna för skyddskommittén i 9 § i stället fullgörs i annat samverkansorgan mellan arbetsgivaren och arbetstagarna.”

- Men det är inte säkert att vi följer Lars Dirkes förslag i alla dess delar, säger Lars von Ehrenheim.