Arbetsmiljö

Skärpta råd i ytterligare tre regioner

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

CORONAVIRUS. Folkhälsomyndigheten skärper råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland på grund av ökad smittspridning. Nu gäller arbete hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

Publicerad

I de tre regionerna införs nu särskilda allmänna råd, med stora konsekvenser för alla, meddelades vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Företrädare för de tre regionerna betonar vikten av att alla i länen hjälps åt för att stoppa den kraftigt ökande smittspridningen.

– Det är inte slut, det är inte över än. Vi måste göra det här tillsammans, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Stocksholm.

– Vi ber, bönar och vädjar till alla personer i samhället att nu verkligen tänka till i varje stund för att hålla det här fysiska avståndet och hålla kurvorna nere, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, region Östergötland.

Alla tre regionerna behåller gränsen på 50 personer för allmänna sammankomster, istället för de 300 som regeringen tidigare öppnat för.

– Det är lättare att höja det i ett senare skede om vi får ner smittspridningen, än att sänka det. Vi gör det av en omsorg för våra invånare, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

Folkhälsomyndigheten meddelar också att de särskilda allmänna råd som tidigare införts i Uppsala förlängs i ytterligare två veckor.

– De senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet bekräftade fall i Stockholm. Vi har inte sett några tecken på att den minskar, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm och tillägger:

– Vi vill inte hamna där vi var i våras.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, berättar att man förra veckan såg en väldigt dramatisk ökning av smittade – som nu fortsätter.

– Vi ser det i hela vår region, i alla åldersgrupper, säger han.

Man har också börjat notera fler fall inom vården, äldreboenden och hemtjänst.

– Det är en oroande utveckling, säger han.

Inga fester

De skärpta råden innebär att personer som vistas i dessa regioner uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Detsamma gäller för möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt ska man också undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Beslutet gäller till och med den 19 november 2020, men kan förlängas.

Uppmanar arbetsgivare och arbetatagare

Man ska även jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi uppmanar både arbetsgivarna och arbetstagarna att försöka skapa en situation där man kan jobba hemifrån. En ganska stor del av smittspridningen sker på arbetsplatsen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi måste nu på alla sätt bryta det här så kraftigt vi kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om de skärpta råden.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland, berättar att situationen där är lik den i både Stockholm och Västra Götaland.

–Vi har haft en kraftig ökning av slutenvårdspatienter, och ser en sakta ökning av personer som behöver iva-vård, säger hon.

Hon säger att det behövs en kraftsamling av alla som bor i regionen.

– Vi ser verkligen att vi har en bred samhällsspridning, det måste vi nu tala om tydligt för hela vår befolkning. Det här är faktiskt ett resultat av att vi inte håller tillräckligt fysiskt avstånd.

–Tyvärr fortsätter vi den tuffa hösten med ett snabbt ökande antal fall över stora delar av världen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Relativt få på iva

Framför allt är det Europa som är epicentrum för smittspridningen för tillfället, men även USA är hårt drabbat.

– Vi i Norden klarar oss något bättre än vad man gör i andra delar av Europa. Men Östeuropa som klarade sig ganska lindrigt undan i våras har nu drabbats väldigt hårt.

I Sverige provtas nu ungefär 160 000 personer per vecka. Andelen av de som provtas som är positiva har ökat till drygt fem procent, från att tidigare ha legat mellan tre och fyra procent.

– Det tyder på att vi har en ökande smittspridning i samhället, säger Anders Tegnell.

Antalet iva-vårdade och avlidna ligger dock kvar på relativt låga nivåer, vilket enligt Anders Tegnell tyder på att vi lyckats skydda de äldre bra.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Sju nya dödsfall

Beslutet om lokala råd omfattar också skärpningar för verksamheter som exempelvis butiker, köpcentrum, idrottsanläggningar och arbetsplatser i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län.

Verksamheterna bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

TT

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

TT