Arbetsmiljö

Sex frågor till wallraffande journalisten Erik Wisterberg...

Erik Wisterberg jobbade i två veckor för Uber Eats och Foodora. Hans avslöjande fick stor uppmärksamhet och kommenterades av statsminister Stefan Löfven och även av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som vill att AD ska pröva om Uber Eats anställningsvillkor är lagliga. Foto: Towe Boström/Breakit

... på nyhetssajten Breakit. Han tog jobb hos budföretag som levererar mat från restauranger.

Publicerad

Varför ville du wallraffa som cykelbud för Foodora och Uber Eats?

– Vi har alla sett de hundratals människor som cyklar omkring med stora ryggsäckar. För att verkligen gå till botten med hur deras villkor ser ut var det den bästa metoden. Vi ville få svar på om man kan beställa hem mat med rent samvete.

Var det något som du blev förvånad över?

– Den enormt stora skillnaden i lön förvånade verkligen mig. På Uber Eats tjänade jag i snitt 39 kronor per timme, och hos Foodora var lönen 168 kronor i timmen.

Hurdana är arbetsförhållandena och villkoren?

– Jobbet sker i ur och skur, ofta på obekväm arbetstid som kvällar och helger. Man är också hela tiden i trafiken, vilket skapar en hel del riskfyllda situationer. Jobbet sker med din egen kropp som insats. Dessutom står du för i stort sett all utrustning, som cykel och smartphone, själv.

Varför tror du att ditt avslöjande fick så stort genomslag?

– Dels handlar det om att så många ser dessa cykelbud överallt, och att många har börjat testa tjänsterna. Dels tror jag att vårt grepp att livesända mitt sista arbetspass på Uber Eats via Facebook skapade ett stort intresse.

Hur resonerar du själv kring att beställa hem mat?

– Jag bor i Bagarmossen, där den möjligheten inte finns. Men personligen skulle jag inte köpa någon typ av tjänst där jag visste att de som jobbar tjänar så lite som 39 kronor i timmen.

Är du sugen på att wallraffa igen?

– Genomslaget, och det faktum att vårt reportage ledde till direkt förändring i form av att Uber Eats nu ska förbättra sina villkor för cykelbuden, ger såklart mersmak. Samtidigt var arbetet med detta väldigt krävande för mig rent personligen med mycket tid borta från familjen. Men hittar vi något lika angeläget att granska så är jag absolut beredd att göra det igen.

Att wallraffa

Den journalistiska metoden betyder att reportern bedriver undersökande journalistik, inte sällan under falsk identitet. Metoden är uppkallad efter den tyske journalisten och författaren Günter Wallraff som införd förklädnad gjort flera uppmärksammade avslöjanden.

Erik Wisterberg använde sin egen identitet när han tog jobb som cykelbud.