Arbetsmiljö

Så ska fler skyddsmasker nå vården

CORONAVIRUS. Arbetsmiljöverket utreder möjligheten att godkänna tillverkning av icke CE-märkt skyddsutrustning, så att exempelvis skyddsmasker tillverkade av privatpersoner kan nå sjukvården.

Publicerad

Vårdförbundet varnar för att masker och visir kan ta helt slut på vissa håll i sjukvården om bara några dagar. Bristen har fått många privatpersoner och företag att börja producera egna skyddsmasker.

Den som tillverkar skyddsutrustning har ett ansvar att se till att den uppfyller EU:s hälso- och säkerhetskrav. Men efter EU-kommissionens rekommendation med anledning av coronaviruskrisen kan berörd myndighet godkänna att icke CE-märkt utrustning släpps tillfälligt på marknaden.

Arbetsmiljöverket tittar nu på möjligheten att göra detta.

Vill få till snabbare bedömning

Ansvaret för inköp och leverans av utrustning till sjukvården ligger på Socialstyrelsen, som efter en rekommendation av EU-kommissionen redan har möjlighet att köpa in icke CE-märkt utrustning.

– Det kan finnas en möjlighet att skapa en förenklad procedur för bedömning av icke CE-märkt utrustning som Socialstyrelsen inte har köpt in, men som finns eller kanske kan släppas på marknaden. Där tittar vi på möjligheter att få till en snabbare bedömning, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

Säkerheten viktigast

För att ytterligare underlätta vårdens verksamhet under coronakrisen planerar Arbetsmiljöverket inte någon riktad tillsyn mot den skyddsutrustning som används i hälso- och sjukvården.

– Vi vill inte belasta vård och omsorg med den typen av bred tillsyn just nu. Däremot kan det bli aktuellt för oss att göra bedömningar i enskilda fall, till exempel om skyddsombud har vänt sig till oss.

Anna Varg betonar dock att vårdpersonalens säkerhet alltid kommer i första hand.

– Det allra viktigaste är att personalen jobbar säkert, det innebär att man behöver ha tillgång till skyddsutrustning som ger det skydd man tror att den ger.

Oskar Carlsson/TT