Arbetsmiljö
Rättvända streckkoder minskar risk för skador
Risken för belastningsskador hos butikskassörer ökar om kunderna vänder varornas streckkod på kassabandet fel. Det visar en studie vid Arbets- och miljömedicin Syd som Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterar om.
Det är på initiativ från Handelsanställdas förbund som Arbets- och miljömedicin i Lund i våras gjorde en undersökning av hur skillnaden i arbetsbelastning för kassörerna påverkades av streckkodens placering.
- Vi kunde faktiskt se att det var betydligt bättre belastning om kunden lade varorna med streckkoderna vända på rätt håll, säger Inger Arvidsson, belastningsergonom och forskare vid Arbets- och miljömedicin i Lund till Sveriges Radio.
Undersökningen gick till så att man fäste elektroder och sensorer på en erfaren kassör vid kassabandet. Sex personer turades om att vara kunder med två fyllda kundvagnar. Varannan gång lades varorna rätt, varannan gång i oordning på bandet.
– Sedan kunde vi titta på våra data, för då hade vi mätt belastningen på kassören under tiden, hur mycket hon använde sina armar och händer, hur mycket hon belastade sina muskler och vilka arbetsställningar hon hade, säger Inger Arvidsson.
Det tog dock längre tid i kassan när varorna lades rätt – kunderna var inte tillräckligt snabba. Inger Arvidsson betonar att det rör sig om en liten studie gjord på en kassör, men att den ändå kan ge en fingervisning om att streckkodens placering kan spela roll för att undvika belastningsskador.
– Jag tror att det kan ha viss betydelse för de kassörer som sitter många timmar i kassan på en stor butik. Att de får ner sin belastning och får lite mer pauser i sitt arbete tror jag kan ha betydelse för om man utvecklar besvär eller inte, säger Inger Arvidsson.