Arbetsmiljö
”Psykakuten på Akademiska måste byggas om”
Akademiska sjukhusets psykakut i Uppsala behöver byggas om och kompletteras med kameraövervakning och användning av metalldetektor. Det kräver skyddsombudet återigen eftersom personalen utsätt för stora risker.
För ett tag sedan blev en läkare vid Akademiska sjukhusets psykakut i Uppsala nedslagen av en patient som plötsligt blev mycket aggressiv. Läkaren tryckte på larmet men hann inte hålla knappen intryckt de tre sekunder som krävs för att larmet ska gå fram.
Redan försommaren 2018 krävde skyddsombudet att akutmottagningen måste byggas om eftersom lokalerna i dag innebär stora risker för personalen.
I en anmälan till Arbetsmiljöverket pekar skyddsombudet bland annat på att samtalsrummen ligger långt från receptionen vilket innebär att läkare och övrig personal blir utlämnade och ensamma med patienterna utom hörhåll för annan personal.
Ett förslag är att ha kameror med ljudupptagning i samtalsrummen så att rop på hjälp kan uppfattas.
I dag är det möjligt för patienter – som inte sällan är oroliga och aggressiva – att ta sig från väntrummet in i lokalerna där kontorspersonalen arbetar.
Enligt skyddsombudet har det hänt att patienter tagit sig in i köket där det finns knivar och andra vassa redskap.
I slussen till akutmottagningen finns en metalldetektor – som inte används. Knivöverfall har förekommit.
Skyddsombudet kräver därför att alla patienter måste gå igenom metalldetektorn innan de släpps in på akutmottagningen.
Det är också lätt för patienter att ta sig upp med hiss eller via trapphuset – som inte är låsta – till läkarnas jourrum på femte våningen där de är oskyddade och långt från övrig personal, skriver skyddsombudet som vill att Arbetsmiljöverket ger sjukhuset ett föreläggande om att en ombyggnad är nödvändig.