Arbetsmiljö
Nytt hopp för förgiftad vårdpersonal
Vårdförbundet uppger att 125 medlemmar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har blivit sjuka av giftiga ångor som läckt upp från ett fuktskadat golv. Nu rasar facket mot att landstingspolitikerna gjort upp med byggherren om att inte gå vidare rättsligt.
Sjukhusbyggnaden stod klar 2008 och ändasedan dess har Vårdförbundet påtalat problemen med de giftiga ångorna. 20 av de 125 medarbetarna som ska ha drabbats uppges vara kroniskt sjuka, enligt tidningen Vårdfokus. Vårdförbundet och Kommunal fick redan ett halvår efter invigningen samtal från medlemmar med andningssvårigheter, hudbesvär och huvudvärk.
Det aktuella huset byggdes av Peab 2008 och är en del av Sahlgrenska sjukhuset. Det har sex våningar och inrymmer 12 vårdavdelningar. Men istället för att ta strid med byggherren och få ersättning eller byggnaden åtgärdad visar det sig nu att Västra Götalandsregionen gått med på en förlikning med företaget.
– Jag fick höra talas om förlikningen genom att en journalist från Göteborgsposten ringde mig och ville ha en kommentar. Jag blev chockad över att regionen gått med på förlikning och att den biträdande sjukhusdirektören pratar om pengar som sparats utan att nämna att medarbetare faktiskt blivit sjuka. Riv huset och bygg ett nytt. Det är farligt att arbeta där, säger huvudskyddsombudet Monika Djurner.
2014 gjorde arbetsgivaren en ordentlig undersökning av byggnaden som visade att fukten gjorde att limmet avdunstade giftiga ångor. Experterna förklarade att inandning kunde leda till huvudvärk, hudproblem och andningssvårigheter.
En renovering för 112 miljoner kronor genomfördes men den har inte hjälpt helt. Fortfarande insjuknar personal, enligt Vårdfokus.
Nu hoppas Vårdfacket på arbetsgivarnas stöd efter att ärendet tagits upp i en tvärfacklig skyddskommitté. Under mötet beslutades, enligt Vårdfokus, att huvudskyddsombud från Vårdförbundet, Kommunal, Vision och Saco ska bilda en arbetsgrupp tillsammans med sjukhusdirektören och andra arbetsgivarrepresentanter från Västra Götalandsregionen.
Arbetsgivarna vill dock tona ned förhoppningarna.
– Punkten om sjuka medarbetare kom upp som en övrig fråga och vi sa "vi tar med oss frågan". Generellt har vi som arbetsgivare alltid ansvar för arbetsmiljön, men i det här fallet behöver vi först av allt utreda vad som har gjorts och inte har gjorts, säger HR-chefen Berit Roos Holmquist.