Arbetsmiljö

Nattarbete mindre skadligt för den som själv fått välja

”Många ser det som en livsstil och tycker att det är en speciell känsla att vara i gång på natten”, säger Torbjörn Åkerstedt, som forskat mycket på nattarbete och andra sorters skiftjobb. Foto: Jörgen Appelgren
”Många ser det som en livsstil och tycker att det är en speciell känsla att vara i gång på natten”, säger Torbjörn Åkerstedt, som forskat mycket på nattarbete och andra sorters skiftjobb. Foto: Jörgen Appelgren

Stressforskning. Forskarna frågade en stor grupp nattarbetande svenskar om själva nattarbetet var ett stort problem för dem. – Men kort framförhållning på schemaläggningen, delade turer och för lite dygnsvila sågs som betydligt värre problem, säger Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska institutet.

Publicerad

Att jobba natt är speciellt. Alla klarar inte av det. Många blir för trötta och känner sig ständigt dimmiga och mosiga av sömnbristen.

Tidigare forskning har även visat att människor som har jobb där nattarbete ingår i tjugo år har en ökad risk att få bröstcancer.

– Det är vedertaget av internationella cancerorganisationen att nattarbete är sannolik orsak till bröstcancer. I Danmark kan man få kompensation för arbetsskada om man jobbar natt och drabbas av bröstcancer. Än så länge är Danmark ensamt om detta, andra länder kräver hundraprocentig bevisning. Bröstcancerrisken är bara sannolik och inte säkerställd, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och delvis knuten till Stressforskningsinstitutet.

Men rent nattarbete, under förutsättning att det är frivilligt, har mindre negativa effekter än roterande skiftarbeten, enligt Torbjörn Åkerstedt.

– Det är just valfriheten som är viktig i sammanhanget, säger han.

Nattarbetarna har blivit allt fler. På 1970-talet var det bara runt en halv procent av arbetskraften som jobbade natt. I dag är det cirka två procent.

– Inom sektorer som vård och transport­arbete är det en betydligt högre andel, kanske upp emot 4–5 procent. Servicesektorn har störst ökning, säger Torbjörn Åkerstedt.

Många har enligt honom en föreställning om att de ska hinna ta hand om hus och hem på dagarna. Han anser att det visst kan vara en grupp som kan orka med det.

– Vi är olika när det gäller sömnbehov, säger han.

Nattarbetarna trivs enligt honom på natten för att det brukar vara en lugnare arbetsmiljö. Då springer inga chefer på jobbet och stör arbetet.

– Man känner sig nog som en person som klarar av jobbet bra och kan jobba ensam utan övervakning. Många ser det som en livsstil och tycker att det är en speciell känsla att vara i gång på natten, säger Torbjörn Åkerstedt.

Det är också lockande att få lång sammanhängande ledig tid. För det är många beredda att jobba konstiga tider.

Forskarna ser hur allt fler dras in i nattarbete. Särskilt inom vården är det vanligt att låta alla anställda jobba roterande skift.

– Det innebär att helt andra arbetsgrupper, som aldrig har tänkt sig nattskift, kommer in på det. Då kan det naturligtvis bli problematiskt. Det gäller för arbetsgivarna att verkligen hitta människorna som gärna jobbar natt, säger Torbjörn Åkerstedt.

Han och forskarkollegerna har frågat en stor del av befolkningen om de ser nattarbete som ett stort problem för dem.

– Vi frågade om de har nattarbeten och när de svarade ja frågade vi om de ser det som ett stort problem. Då fann vi att nattarbete inte alls ses som ett stort problem för den här gruppen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Så definieras nattarbete

För lite ljus på jobbet kan leda till att du får du en senareläggning av din rytm, som indirekt påverkar sömnen och kan göra det svårt att somna.

Den här så kallad dygnsrytmiska stressen kan minskas med rätt belysningsteknik.

Arbetsmiljöverket har utvecklat en app som du kan ladda ner till din mobiltelefon från verkets hemsida. Appen heter Ljus. Med hjälp av den kan du bedöma ljuset på din arbetsplats och se om det är i nivå med rekommenderade värden.

Källor: Stressforskningsinstitutet och Arbets­miljö­verket

Det är natt mellan klockan 22 och 06. De som normalt utför minst tre timmar av sitt arbetspass under natten eller troligen kommer att fullgöra minst en tredjedel av sin årsarbetstid nattetid betraktas som nattarbetande.

Källa: Arbetstidslagen