Arbetsmiljö

När coronan kom till Kiruna

Gunilla Eliasson, huvudskyddsombud för hemtjänstpersonal i Kiruna, la sammanlagt tre skyddsstopp under april i år – Vi borde ha haft de blåa munskydden hela tiden när vi går in till brukare för att förebygga smitta. Det har varit brist på vanliga munskydd också. Foto: Fredrik Alm / TT

Oro. Fackförbundet Kommunal har JO-anmält Arbetsmiljöverket, och de särskilda arbetsmiljöåklagarna funderar på hur man ska bevisa vem som smittats var. I Kiruna konstaterar Gunilla Eliasson att hon och kollegerna vid hemtjänsten borde ha haft de blå munskydden hela tiden.

Publicerad

April våren 2020 är inte en vanlig månad. 50 skyddsombudsstopp med koppling till coronaviruset kom in till Arbetsmiljöverket. Hur många flera skyddsombudsstopp som las runt om i Sverige finns ingen statistik över. Kommer arbetsgivaren och skyddsombudet överens behövs inte verket. Gunilla Eliasson, huvudskyddsombud för hemtjänstpersonal i Kiruna, la ett av stoppen i april. Hon krävde att de som arbetar med covid-19-sjuka brukare skulle få munskydd med ventil.

När Arbetarskydd når henne på telefonen i början på maj visar det sig att hon lagt ytter­ligare två stopp med samma krav. En av hennes kolleger ytter­ligare tre, alla i april.

Det första stoppet gällde arbetet hos ett äldre par som bodde hemma.

– Hemtjänsten tog hand om kvinnan som blev sjuk i covid-19, den anhöriga smittades och två av personalen var smittade, berättar Gunilla Eliasson.

Stoppet ledde till att paret flyttades till en vårdinrättning där de sedan avled. De andra fem skyddsombudsstoppen gällde bristen på andningsskydd med ventil. Alla hävdes av Arbetsmiljöverket.

– På ett av de kommunala äldreboendena är 19 av 20 brukare sjuka, och tio i personalen är smittade, på ett enda boende, så något har brustit, säger Gunilla Eliasson.

Hon tillägger:

– Vi borde ha haft de blåa munskydden hela tiden när vi går in till brukare för att förebygga smitta. Det har varit brist på vanliga munskydd också.

För att arbeta med äldre som redan är sjuka i covid-19 tycker Gunilla Eliasson inte att de blå munskydden räcker. Hon och övriga skyddsombud har krävt andningsskydd med ventil och också velat ha långärmat.

– Ett annat boende har riktiga skydd som det fått från militären, där har de klarat sig bättre, säger hon.

Hon konstaterar att det ofta är vikarierna och de timanställda som inte har riktiga skydd. Och att de dessutom är sämre försäkrade om de blir sjuka.

I vanliga fall är Gunilla Eliasson på Kommunals kontor i Kiruna två dagar i veckan. Nu under pandemin är hon där på heltid.

– Medlemmar ringer och gråter. De är oroliga, vill prata.

Men det finns ljusglimtar och telefon­sam­talet med Arbetarskydd tar en ny vändning.

– Vi fick precis en jätteglad nyhet. IF Metallarna vid LKAB kommer hit med andningsskydd med ventil och handsprit. Det är hemskt att det ska behövas. Nu kommer de, säger hon.

Glada röster hörs. Gunilla Eliasson hinner inte prata mer och dagen därpå ska hon träffa socialchefen.

När Arbetarskydd ringer igen är Gunilla Eliasson nöjd.

– Kommunen håller med oss nu, kanske för att det är så många smittade, säger hon efter mötet i stadshuset.

Kommunen har redan kört ut andningsskydd med ventil till de värst drabbade. IF Metall­arnas gåva har också börjat delas ut till natt­patrullerna.

– Vi ska köra ut skydden till hemtjänsterna i byarna kring Karesuando också, säger Gunilla Eliasson glatt.

75 stopp från skyddsombud

Två tredjedelar av de skyddsombudsstopp som kommit in till Arbets­miljö­verket är från vård och omsorg, sociala tjänster.

Skydds­ombuden har enligt sjätte kapitlet, sjunde paragrafen i arbetsmiljölagen, rätt att stoppa arbetet om det finns omedelbar och allvarlig fara för arbetstagarens liv eller hälsa. Kommer skyddsombudet och arbetsgivaren överens ­behöver inte Arbetsmiljöverket kontaktas. Det betyder att minst 75 skyddsombudsstopp har lagts under perioden 10 februari till och med den 26 maj.

 

Västra Götaland 22

Stockholm 11

Norrbotten 7

Gävleborg 6

Dalarna 4

Kronoberg 4

Skåne 4

Total 75