Arbetsmiljö

”Mota bort coronaviruset med god ventilation”

– Även hemma är det bra att vädra snabbt. Nu när det börjar bli kallt ska man tänka på att inte försöka få det varmare genom att stänga av självdragsventilationen. Man kan också gå ut och vädra sig själv, en promenad är alltid bra, tipsar ventilationsexperten Fredrik Haux. Foto: Shutterstock
Fredrik Haux, ventilationsexpert på Arbetsmiljöverket.

COVID-19. Vädring och god ventilation hjälper. Men lyd först och främst de allmänna coronaråden från Folkhälsomyndigheten. Den uppmaningen kommer från Fredrik Haux, ventilationsexpert på Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Coronavirus kan spridas i luften på arbetsplatser via pyttesmå droppar, så kallade aerosoler. Men hur stora riskerna är vet inte Arbetsmiljöverket. Det är många faktorer som påverkar. Det handlar om hastigheten på de smittbärande partiklarna, hur tunga de är och hur mycket smitta som finns, påpekar Fredrik Haux, som arbetat med inomhusmiljö och ventilationsfrågor i 20 år, både på Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Nu på Arbetsmiljöverket.

– Står det en sjuk person i ett hörn och andas lite försiktig kanske smittrisken inte är så stor. Men om en person hostar och nyser rakt ut så att partiklarna skjuts iväg, fem till tio meter, då finns det förstås en smittrisk.

Han tillägger att när någon hostar kan partiklarna trilla ned efter några sekunder eller efter några minuter. Under den tiden kan ett helt rum fyllas med partiklar.

– Sen beror det på hur hög smittdosen är och vi vet fortfarande inte hur mycket som behövs.

Se över ventilationen

Fredrik Haux påpekar att först och främst gäller Folkhälsomyndighetens råd. Stanna hemma vid minsta lilla sjukdomskänsla, håll avstånd, tvätta händerna ofta och noga, nys och hosta i armvecket.

– God ventilation är viktig och till för att föra ut partiklar av en mängd olika slag. Det här viruset följer med. Ventilationen gör nytta för att få ut smittämnen och minska risken för smitta men det är svårt att veta hur stor.

Utifrån de rekommendationer som finns från WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC ger Arbetsmiljöverket följande råd kring ventilation och vädring.

– Se över ventilationen så att den fungerar som den ska. Jag vet att det kan behövas. Jag har inspekterat en mängd skolor och förskolor där ventilationen inte fungerat. Sitt inte för många i ett litet mötesrum. Där klarar inte ventilationen att byta ut luften tillräckligt snabbt. Vid längre möten ta en paus och vädra ut luften emellan - fönstervädra går fortare, säger Fredrik Haux.

Vädra snabbt

Han påminner om att vädra snabbt för att inte störa den vanliga ventilationen. Om ventilationen inte är på dygnet runt bör den sättas på två timmar före arbetsdagen börjar och vara igång två timmar efter att den slutar. Det här är viktigt eftersom små partiklar kan hålla sig svävande i åtta till tio timmar.

– Det här är egentligen vanliga rekommendationer för god luftkvalitet. Att ha bättre ventilation bör minska smittrisken men det är omöjligt att svara på hur mycket.

Hur ska man tänka om man jobbar hemma?

– Även hemma är det bra att vädra snabbt. Nu när det börjar bli kallt ska man tänka på att inte försöka få det varmare genom att stänga av självdragsventilationen. Även hemma är det bra att ha bra ventilation och bra luftkvalitet. Ofta är det självdrag eller frånluftventilation i bostäder och då kan det dra kallt från ventilationsdonen och många stänger igen ventilationen för att det drar kallt. Då blir det sämre luft och man kan må sämre. Bättre att flytta sin arbetsplats bort från fönstret där det drar. Man kan också gå ut och vädra sig själv, en promenad är alltid bra.

I mitten av november presenterades en studie som visade att det fanns viruspartiklar i ventilationen tiotals meter från utrymmen där covidpatienter vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hur ser du på det?

– Jag hade blivit extremt förvånad om man inte hade hittat några partiklar långt in i ventilationen. Partiklarna hamnar ju där. Personer som arbetar med att byta filter har skyddsutrustning eftersom det räknas som farligt avfall. Men den här studien visade inte om partiklarna var smittsamma eller inte. De kom från personer som redan varit sjuka länge och vi vet att man smittar mest i början eller före man blir sjuk.

Ska vi oroas över det här?

– Det är bra att man pratar om att partiklarna finns i luften. Men för mig som jobbat länge med ventilationsfrågor och luftkvalitet så blir det konstigt att det överhuvudtaget kan bli en nyhet att det finns virus i rummet och i ventilationen.

Fredrik Haux påpekar att studien är gjord där det vårdas patienter sjuka i covid-19 och att riskerna torde vara mindre på en vanlig arbetsplats. De ska dock hanteras.

– I både arbetsmiljölagen och föreskrifterna står att det ska vara bra luft på arbetsplatserna. Om man, som arbetsgivare, ser risker ska man undanröja dem och coronavirus kan vara en risk.

Han tillägger:

– God ventilation är bra även för andra smittor och för de som har astma. Nu när det är ett exceptionellt läge kan det vara lämpligt att ta i lite extra.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev