Arbetsmiljö

Lokalt munskyddskrav inte vägledande

En person med visir, utan munskydd. Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsmiljöverkets beslut om att personal på ett äldreboende i Stockholm måste ha munskydd under visiret vid arbete med coronasmittade gäller inte för omsorgen över hela landet. Det understryker Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen i ett gemensamt uttalande.

Publicerad

Frågan om personalen behövde använda munskydd under visiret hamnade på Arbetsmiljöverkets bord sedan ett huvudskyddsombud lagt in skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm. Då beslutade Arbetsmiljöverket att det skulle vara ett krav.

– Om exakt samma fråga skulle dyka upp någon annanstans så kan man väl förhandstippa att vi kommer att hantera den på samma sätt. Det här är den absolut lägsta nivån vi kan tänka oss, sade arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson till TT i samband med beslutet.

Inte prejudicerande

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin sade då att man såg det som prejudicerande för hela Sverige – men så är det alltså inte.

Fortsatt ska en lokal riskbedömning göras, med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver de fyra myndigheterna:

"Riskbedömningar ska genomföras med stöd från det regionala smittskyddet, vårdhygienenheterna och i kommunerna de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna, så att såväl patientsäkerheten som skyddet av arbetstagarna säkerställs".

SKR gläds

Förtydligandet välkomnas av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

"Det är viktigt att expertmyndigheterna har en stor samsyn i hur skyddet mot smitta ska hanteras i vård och omsorg och att det blir tydligt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning ska tillämpas på arbetsplatserna", säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Marc Skogelin/TT

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I de uppdaterade rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten står inte att munskydd alltid ska användas i kontakt med smittade patienter. I stället står att "visir (ska) användas vid arbetsmoment som innebär risk för kontakt med kroppsvätskor. Om visir vid riskbedömning inte bedöms helt skydda mot stänk mot munnen kombineras det med munskydd. Som ett alternativ till visir kan skyddsglasögon tillsammans med munskydd användas. Utifrån en riskbedömning och de arbetsmoment som utförs väljs det mest lämpliga alternativet".

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT