Arbetsmiljö
Kräver krismöte om sjukvården i Stockholm
Efter larmen om en kaotisk situation inom Stockholms sjukvård kräver den politiska oppositionen nu omedelbara åtgärder och att varslen dras tillbaka. – Vi vill ha ett krismöte för att diskutera patientsäkerheten, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S), till Dagens Nyheter.
Senaste dagarna har sjukvården i Stockholm i medierna beskrivits som kaotisk av både personal och patienter, på grund av platsbrist och it-haverier. Det har lett till långa väntetider på överfyllda akutmottagningar. Personal har vittnat om etisk stress och dålig arbetsmiljö, utan möjlighet till raster eller måltider och hotad patientsäkerhet.
– Det som hände förra helgen är inte en engångshändelse. Det är vår vardag. Det har pågått under en längre tid. Vi har en otroligt pressad situation där massor av patienter far illa på grund av att vi har personalbrist, som leder till vårdplatsbrist.
Det säger Akil Awad, ST-läkare på kardiologen på Södersjukhuset, till Expressen. Han är en av initiativtagarna till proteströrelsen ”Sjukvårdsuppropet” som startades i november efter varslen:
– Det är en extrem etisk stress. Jag kan inte utföra det arbete jag är utbildad att göra och blir tvungen att se de här människorna och deras anhöriga i ögonen, och det är fruktansvärt. Vi mår jättedåligt å patienternas vägnar. Ibland kan det låta som det primärt är en arbetsmiljöfråga. Men det handlar inte om att vi inte får rast, eller inte får äta lunch, middag eller gå på toa. Vi mår dåligt å patienternas vägnar, säger Akil Awad vidare till tidningen.
– Vi har sträckt ut handen flera gånger utan att få någon respons. Nu vill vi att regionstyrelsen sammankallas för att diskutera patientsäkerheten. Det går inte att fortsätta så här – människor far illa, säger oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S), till DN.
Socialdemokraterna kräver att de omfattande varsel av undersköterskor och läkare vid Karolinska sjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus – som Arbetarskydd tidigare berättat om – dras tillbaka. Partiet vill också att akutsjukhusen och akutmottagningarna får ökade medel.
Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionråd, uppger för DN att hon är bekymrad över situationen:
– De allra flesta stockholmare får en adekvat vård, men jag önskar att vi hade mer pengar. Men nu viker skatteintäkterna samtidigt som vi måste betala mer till utjämningsskattesystemet. De pengar vi har, satsar vi på sjukvården.
– Vi vill gärna samtala med Socialdemokraterna om lösningar för sjukvården framåt, säger finansregionrådet Iréne Svenonius (M), till tidningen.