Arbetsmiljö
Krav på CE-märkning släpps i kristid
CE-märkning garanterar hög säkerhet på skyddsutrustning. Nu får Socialstyrelsen möjligheter att köpa även andra skydd till vårdpersonal. Anna Varg på Arbetsmiljöverket är inte orolig.
Socialstyrelsen har i sitt nya regeringsuppdrag fått möjlighet att köpa in skyddsutrustning som inte är CE-märkt för att distribuera den till vård och omsorg.
Vad innebär det, chefsjurist Anna Varg på Arbetsmiljöverket?
– När utrustningen inte är CE-märkt har den inte har gått igenom kontrollproceduren, som all skyddsutrustning egentligen ska göra. CE-märkningen är ett oerhört viktigt system för att säkerställa att skyddsutrustning ger en god säkerhet. Det är en kvittens på att kvalitetskontrollen är gjord.
Hur ser ni på att Socialstyrelsen undantas från regeln om att endast köpa in CE-märkt skyddsutrustning?
– Det är alldeles utmärkt att Socialstyrelsen har fått i uppdrag att förse hälso- och sjukvården med skyddsutrustning. Vi har fullt förtroende för att den skyddsutrustning som Socialstyrelsen köper in ger det skydd det ska. Också i fortsättningen köper Socialstyrelsen i första hand in CE-märkt utrustning.
Vilken effekt kommer det att få på tillgången till skyddsutrustning?
– Min uppfattning är att det kommer att ha stor effekt. Det är ett viktigt beslut.
Hur säker är utrustningen som Socialstyrelsen köper in om den inte är CE-märkt?
– Jag förutsätter att de kommer att få stöd att göra kvalificerade bedömningar av den skyddsutrustning de köper in, så att de är trygga i sin bedömning. De som jobbar måste kunna lita på sin skyddsutrustning.
Vilka risker ser du ur ett arbetsmiljöperspektiv?
– Det ställer krav på Socialstyrelsen att vara en kompetent inköpare, och det har jag fullt förtroende för att de är. Arbetsgivaren kan lita på att det man får från Socialstyrelsen håller måttet.
Hur ska en arbetsgivare som själv ansvarar för skyddsutrustningen gå till väga?
– Arbetsgivaren måste hålla fast vid sitt ansvar för att säkerställa tillräckliga skyddsnivåer. Det betyder att den ska vara CE-märkt. Enskilda arbetsgivare får inte falla för frestelsen att köpa skyddsutrustning som inte är CE-märkt eller köpa utrustning via tvivelaktiga kanaler för att man tänker att det är bättre än ingenting. För det är fullt möjligt att det inte är bättre än ingenting. Det är oerhört viktigt att en anställd inte invaggas i en falsk känsla av trygghet, till exempel att man tror att ett munskydd är säkert men som inte är det. Då har vi det riktigt illa.
Ni på Arbetsmiljöverket har sagt att ni snabbutreder möjligheten att också tillfälligt kunna godkänna icke CE-märkt skyddsutrustning. Vad betyder det i praktiken?
– Tidigt i förra veckan kom en kommissionsrekommendation från EU med anledning av Covid-19-situationen. Den rekommendationen innehåller flera spår och det är den vi nu detaljstuderar för att se om den ger oss på Arbetsmiljöverket ett utökat beslutsutrymme. Förmodligen gör den det lite grann. Vi analyserar det som bäst.