Arbetsmiljö
Kommunchef fälls för dödsolycka
Tingsrätten ansåg att Kävlinge kommuns tidigare VA-chef inte kunde straffas för dödsolyckan i en grop. Hovrätten håller inte med.
Kävlinge kommun gav sommaren 2013 ett företag i uppdrag att byta ut rör för spillvatten. När en av entreprenadföretagets anställda den 5 september befann sig i en grävd grop, rasade jordmassor från gropens sidor över honom. Han fick omfattande frakturer på bröstkorgen, flera av hans inre organ skadades svårt och han fick inre blödningar. Han avled av skadorna.
Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, åtalade en företrädare för kommunen för dödsolyckan. Kommunen var byggherre för arbetet och hade ansvar för att samordna arbetet. Åklagaren åtalade också företrädaren för den omkomnas arbetsgivare. Han skulle också ha bedömt markens beskaffenhet, risker och metoder för arbetet samt sett till att schaktsidorna var säkrade.
I tingsrätten fälldes entreprenören för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom, men kommunens företrädare frikändes. Tingsrätten konstaterade att arbetsmiljöansvaret var delegerat från dåvarande samhällsbyggnadschefen i kommunen till dåvarande chefen för VA-avdelningen. Dock saknade VA-chefen tillräcklig kompetens för uppgiften. En straffrättsligt relevant delegation har därför inte gjorts. Åtalet mot VA-chefen ogillades därför.
Hovrätten gör en annan bedömning av VA-chefens kunskaper. Domstolen konstaterar att VA-chefen varit chef över avdelningen i 12 år och att avdelningen varje år beställde arbeten av det aktuella slaget. Han har också tagit fram ett utkast till en generell arbetsmiljöplan där risker för ras i schaktgropar behandlades och hade övergripande kunskap om det regelverk som finns för att hantera riskerna. Trots detta gjorde den dåvarande VA-chefen inte mer än utkastet till en arbetsmiljöplan.
Hovrätten anser att VA-chefen haft tillräcklig kompetens och att delegeringen av arbetsmiljöansvaret därför var giltig. Om VA-chefen gjort det han skulle antar hovrätten att entreprenören följt instruktionerna. Då hade sannolikt inte den anställde omkommit.
Hovrätten konstaterar att det har gått lång tid sedan brottet begicks och förenar därför inte den villkorliga domen med dagsböter.