Arbetsmiljö
Hårt pressad Stockholmsvård vädjar om hjälp
Sjukvården i Stockholms län är hårt pressad av svårt sjuka covidpatienter. Intensivvården har nästan nått taket för sin kapacitet.
– Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
På en pressträff vädjar han om assistans för att hantera det mycket ansträngda läget.
– Vården är nu så hårt pressad att det inte finns några större marginaler i sjukvårdssystemet, säger Björn Eriksson.
På tisdagen var 99 procent av iva-platserna i regionen är fyllda. Det är första gången det händer under pandemin, skriver Dagens Nyheter.
Intensivvårdsplatserna upptas av både covidpatienter och andra. En skillnad mot i våras är att även trycket på den vanliga intensivvården nu är högt.
Med en så hög beläggning finns risk att tröskeln för att få intensivvård blir så hög att den som annars skulle ha fått plats inte får det, varnar läkare.
Kurva åt fel håll
Stockholmsregionen har drabbats avsevärt mycket hårdare än andra storstadsregioner av coronasmittan. Kurvan över antalet svårt covid-sjuka har dessutom svängt och går nu återigen åt fel håll.
– Det vi trodde var en platå och möjlig början på en nedgång har nu förbytts i dess raka motsats. Det var precis den utvecklingen vi inte ville se, säger Björn Eriksson.
– Vi stockholmare har trängts för mycket och haft för många kontakter utanför det hushåll där man bor.
I går hemställde sjukvårdsdirektören hos Socialstyrelsen om att få mer vårdpersonal till länets sjukhus.
– Att det ändå fungerar beror på att vårdens medarbetare just nu gör fantastiska insatser. Men det fungerar inte i längden, säger han.
Björn Eriksson konstaterar även att antalet avlidna ökar sedan en tid. Förra veckan dog 103 personer med covid-19 i Stockholms län.
– 103 personer, upprepar Björn Eriksson.
Ljus i tunneln
Dessutom kämpar ytterligare 814 patienter på sjukhus för att överleva och tillfriskna.
– Nu får det vara nog. Det kan inte vara värt det här för att ha after work, träffas och umgås utanför det egna hushållet, trängas för julklappsshopping, ses över adventsfika eller vad det nu är vi vill göra. Konsekvenserna blir fruktansvärda, säger Björn Eriksson.
Ljuset i tunneln är vaccinerna, enligt regionen. De första vaccinerna kommer att godkännas i slutet av december och kommer att vara i Sverige i början av januari.
– Allt eftersom vi får hit det kommer alla stockholmare att erbjudas vaccin så snart som möjligt. Men alla kommer inte att få det precis samtidigt, säger Magnus Thyberg, ansvarig för samordningen av vaccinering mot covid-19 i Region Stockholm.
Preliminärt räknar man med att få 113 000 doser i januari som kommer att räcka till 55 000 personer.
"Vägen ut"
De med störst behov kommer att prioriteras först. Det handlar om äldre på äldreboenden eller med hemtjänst och personal inom vård och omsorg som möter särskilt sårbara personer.
Mer vaccin beräknas anlända under februari och mars och då räknar regionen med att kunna erbjuda vaccin till resterande personer i riskgrupp, övrig vård- och omsorgspersonal och personer över 70 år.
Därefter är det dags för alla över 18 år. Magnus Thyberg lägger dock in en brasklapp.
– Vägen är inte spikrak. Det är inte säkert att de planer på hur mycket vaccin vi får tillgång till kommer att falla in precis som vi tänkt oss, säger han.
Regionen vill att alla invånare tittar på erbjudandet om vaccination.
– Vi tror att det här är en väg ut ur pandemin, säger Thyberg.
Anja Haglund/TT
Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev