Arbetsmiljö

Farliga maskiner vardagsmat på restauranger

75 omedelbara förbud mot farliga maskiner. Det är hittills resultatet av Arbetsmiljöverkets granskning av restauranger i Stockholm och Uppsala.

Publicerad

Ändå är myndigheten klar med bara hälften av de cirka 600 restauranger i regionen som ska inspektera under 2008. Det vanligaste felet med köksmaskinerna, särskilt skärmaskiner, är att de saknar bruksanvisning och skydd, vilket gör att de kan gå igång plötsligt, i samband med rengöring, eller bara när någon försöker plocka bort smulorna.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöinspektör i Stockholm, är förvånad över det stora antalet förbjudna maskiner.

– Vi var medvetna om att det är köksmaskiner som ger mest arbetsskador inom branschen, men att det skulle vara så illa hade vi inte väntat oss, säger han.

Nio av tio restauranger som hittills inspekterats kommer att få krav på åtgärder från Arbetsmiljöverket, konstaterar Rickard Lindberg.

Den vanligaste bristen är att restaurangerna inte har något systematiskt arbetsmiljöarbete. De saknar helt enkelt ”rutiner för att undersöka, åtgärda och följa upp brister i arbetsmiljön”. Var tredje restaurang saknar också rutiner mot våld och hot. Mer än hälften har inte utrustning för första hjälpen.

Dessutom struntar många i att anmäla allvarliga tillbud och olyckor till Arbetsmiljöverket, vilket är ett brott enligt lagen. Somliga restaurangägare är alltså rädda om sitt rykte och vill därför inte göra något väsen av sig, exempelvis genom att anmäla ”stökiga kunder” som bär sig illa åt mot personalen.

– Gör man för många anmälningar har man snart inget alkoholtillstånd tror man, säger Rickard Lindberg.

De som jobbar på restauranger är ofta tillfälligt anställda och unga personer med begränsad erfarenhet av arbetslivet. Det är en snabbt växande bransch med stor personalomsättningen. Dessutom är många inte anslutna till facket, berättar Lindberg.

– Därför är det vanligt att personalen inte ställer krav på sin arbetsmiljö.

På de 20 restauranger som Rickard Lindberg inspekterat har han inte mött ett enda skyddsombud, berättar han.

Många av Arbetsmiljöverkets krav handlar om tunga lyft och transporter som inte får förekomma utan lyfthjälpmedel, rullvagnar och hiss.

– Till exempel är det inte tillåtet att bära tunga föremål i spiraltrappor, säger Rickard Lindberg.

Syftet med inspektionerna är också att samtidigt informera arbetsgivarna om arbetsmiljölagen och gällande föreskrifter, påpekar han.