Arbetsmiljö
Fakta: Avgift från Arbetsmiljöverket eller böter
* Arbetsplatsolyckor eller överträdelser mot Arbetsmiljöverkets regler och föreskrifter kan leda till straff och böter, förbud och avgifter.
Verket fattar beslut om flertalet åtgärder självt.
* Arbetsmiljöbrott som handlar om vållande till annans död, kroppsskada eller framkallande av fara finns i brottsbalken och påföljden beslutas av åklagare eller i domstol.
* Den 1 juli 2014 ersatte sanktionsavgifter straffsanktioner och böter på många områden. Sanktionsavgifter är avgifter, medan böter är ett straff man döms till i domstol.
Arbetsmiljöverket behöver inte i dessa ärenden vända sig till polis, åklagare eller domstol.
* Arbetsmiljöverket beslutar självt om avgiften. Den kan tas ut även om överträdelsen skett utan uppsåt.
* Sanktionsavgift tas ut om inte vissa föreskrifter följs. Inom byggsektorn handlar det exempelvis om föreskrifter om arbete med truckar och regler för fallskydd.
* Avgiftens storlek beror bland annat på antalet sysselsatta. Arbetsgivare med 500 eller fler sysselsatta betalar maximal avgift.
* Om arbetsgivaren inte vill betala sanktionsavgiften skickar Arbetsmiljöverket ärendet till förvaltningsrätten.
* Böter finns dock kvar om arbetsgivaren lämnar oriktiga uppgifter, tar bort en skyddsanordning eller bryter mot skyldigheten att anmäla olycksfall och allvarliga tillbud, även för vissa bestämmelser om minderåriga.
* Finns det misstanke om arbetsmiljöbrott anmäler verket arbetsgivaren till åklagare. Åklagarna vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål kan väcka åtal.
* När åklagaren och arbetsgivaren är överens om att arbetsgivaren bär ansvaret för en arbetsplatsolycka behövs det ingen domstolsprocess. Då används strafföreläggande i stället. I dag ligger gränsen för att kunna använda strafföreläggande för företagsbot på 500 000 kronor. Det finns förslag på att höja gränsen till 3 miljoner kronor.
* Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom.
Källa: Arbetsmiljöverket och Åklagarmyndigheten