Arbetsmiljö

El-teknikbranschen tar krafttag för jämställdheten

Elektrikerlärlingar under utbildning Foto: IBL

Dialog, utbildning och ökad kunskap ska skapa bättre balans i el-teknikbranchen hoppas förbund

Publicerad

Förra året vid den här tiden åkte flera studentflak runt i bland annat Uppsala med grovt sexistiska budskap, provokativa texter och kommentarer. Flera av studentflaken kom från bygg och anläggningstekniska linjer.

- Flaken i Uppsala gav oss extra fart i det redan påbörjade arbetet med att se hur vi kan förändra vår bransch ur ett jämställdhetsperspektiv. Idag är bara drygt två procent av alla elektriker kvinnor. Det, i kombination med att endast cirka en av 30 elever på elprogrammen är tjejer, gör elektrikeryrket till ett av Sveriges mest mansdominerade, säger Jonas Wallin, ordförande Elektrikerförbundet.

Elektrikerförbundet och Installatörsföretagen gör en gemensam satsning på jämställdhet med initiativet Upplyst. De vill inte kalla Upplyst för ett projekt utan vill att det snarare ska vara ett initiativ som ska implementeras och efterlevas.

- Ambitionen med satsningen är att locka fler kvinnor till branschen, men framför all att skapa en kulturförändring på arbetsplatserna. Detta påverkar både män och kvinnor. Det enda självklara målet är därför en nolltolerans mot trakasserier och kränkande handlingar,  säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.

Läs mer:

Affärskritiskt att öka jämlikheten i byggbranschen

Om Upplyst
Upplyst är en gemensamt satsning för nolltolerans mot sexism, diskriminering och kränkande behandling i elteknikbranschen. Bakom initiativet ligger fackförbundet Elektrikerna och bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen. 

Om Elektrikerförbundet
Elektrikerna är ett fackligt yrkesförbund som organiserar anställda inom områdena elinstallation, privata kraftverk, radio-tv, larm- och säkerhet samt serviceområdet. Förbundet har idag 25 000 medlemmar. Elektrikerna är en demokratisk organisation och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde.

Om Installatörsföretagen
Installatörsföretagens 3800 medlemmar är entreprenörer, arbetsgivare och företagare verksamma inom branschen för tekniska installationer. Medlemsföretag som med sina 50 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik i Sverige. Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation och en del av Svenskt Näringsliv.