Arbetsmiljö

Blåmusslans klister ger grönt rostskydd

Blåmussla. Foto: Scanpix

Blåmusslans klister blandat med nanopartiklar kan motverka rost. Det har svenska forskare visat. Resultatet kan bli ett miljövänligt rostskydd som kan ersätta den cancerframkallande kromateseringsprocessen i industrin.

Publicerad

Rost är ett elände. Varje år rostar 1,8 procent av Sveriges BNP bort. I reda pengar handlar det om 55 miljarder kronor. Och det trots att det mesta rostskyddas med processer som inte alltid är så miljövänliga. Det gäller inte minst den hälsovådliga rostskyddsmetod med krom (kromatering) som används inom flygindustrin där flygsäkerheten alltid sätts främst.

Genom att utveckla ett rostskydd från klistret i blåmusslans fötter hoppas svenska forskare nu få fram ett miljövänligt rostskyddsalternativ.

- Vi vill ta fram ett aktivt korrosionsskydd som kan ersätta den miljö- och hälsovådliga kromateringsprocessen som inom en snar framtid måste fasas ut i hela världen, säger Jinshan Pan, professor vid kemiskolan vid KTH.

Som bas använder forskarna ett limprotein som finns i blåmusslans fötter. Det är det musslan använder för att klistra fast sig vid alla upptänkliga material under vatten.

Proteinet utvinns idag av det lilla Göteborgsföretaget Biopolymer products.  100 kg  blåmusslor ger 2 till 3 gram protein. Den lilla mängden till trots räcker det långt. Ett enda gram av proteinet räcker för att täcka en 100 kvadratmeter stor yta med en tunn film med korrosionsskyddande egenskaper. 

- Försök i somras visar att rostskyddet blev 99 procent, och att det blev bättre över tid. Det är helt unikt, säger Per Claesson, professor i ytkemi vid KTH.

Blandas limmet ut med nanopartiklar av ceriumoxid blir rostskyddet dessutom aktivt. Då skyddar det inte bara mot rost, utan motverkar den också.

- Vårt mål är ett smart rostskydd som startar där det behövs, när det behövs, säger Jinshan Pan. 

Enligt forskarna finns den egenskapen idag bara hos den miljöfarliga kromatiseringsprocessen.

På Saab Aeronautics i Linköping uttrycker företagets korrosionsexpert Peter Norman intresse för metoden.

- Det här känner jag inte till, men jag är väldigt intresserad av att ta del av mer information om metoden.

- Vi tittar hela tiden efter miljövänligare ämnen och processer. Men flygindustrin är också en bransch där nya processer tar tid att införa. Vi kan inte bara titta på pris och miljö, utan måste sätta flygsäkerheten i första hand.

Hos Biopolymer Products arbetar man nu med att gå från labbskala till industriell skala av musselproteinet .

- Vi har bland annat utvecklat en halvautomatisk musselfotkapningsmaskin, säger vd Björn Strandwitz. Men vi slänger ingenting. Resterna blir till lax- eller kycklingfoder.

Biopolymers har nu lämnat in patentansökan på den rostskyddande kombinationen av mussellim och ceriumoxid.