Arbetsmiljö

Arbetet i Notre Dame stoppat: ”Sanitär katastrof”

Den omfattande branden i katedralen Notre Dame de Paris startade den 15 april i år. Hundratals ton bly har spridits efter branden: – Myndigheterna borde ha agerat snabbare för att skydda dem som arbetar och bor runtomkring, säger Benoît Martin, generalsekreterare i facket CGT. Foto: CGT och TT-Bild

(Uppdaterad) Alla arbeten i katedralen Notre Dame i Paris har för tillfället stoppats. Säkerheten på platsen ska kontrolleras, eftersom hundratals ton bly har spridits efter branden. – Jag är rädd för att vi står inför en sanitär katastrof, säger Benoît Martin, generalsekreterare för facket CGT:s Parissektion, som kräver att området täcks över.

Publicerad

Blyet fanns i spiran och i utsmyckningar på Notre Dames tak. Vid branden i mitten av april förvandlades omkring 450 ton av det giftiga materialet till ett osynligt stoft, som har spridits över ön Ile de Cité, och i floden Seine. Problemets omfattning uppmärksammades i juli. På flera skolor i närheten uppmättes till exempel blyhalter som låg tio gånger över gränsvärdena.

Nu kritiserar flera organisationer myndigheterna för att ha negligerat riskerna.

Miljöorganisationen Robin des Bois, ”Robin Hood”, har lämnat in en stämning och vill att en domstol utreder vem som är ansvarig för den bristande informationen till befolkningen.

Benoît Martin har intrycket av att hälsoriskerna glömdes bort när katedralen brann i mitten av april.

 –  Många människor var bestörta över förstörelsen. Det kan ju man förstå. Men myndigheterna borde ha agerat snabbare för att skydda dem som arbetar och bor runtomkring. Regeringen var framförallt upptagen med hur en snabb återuppbyggnad av katedralen skulle finansieras, säger han.

I slutet av juli beslutade polischefen i Paris att tillfälligt stoppa röjningsarbetet på brandplatsen för att se över skyddsåtgärderna för dem som jobbar på plats.

Enligt Benoît Martin har ett hundratals personer deltagit i röjningsarbetena i själva katedralen. De har haft skyddsutrustning.

 – Uppenbarligen har det ändå funnits brister, eftersom polischefen bekymrar sig över säkerheten.

Själv oroar han sig framförallt för andra personer, som regelbundet vistas i närheten av katedralen.

 – Tiotusentals personer bor eller arbetar i området. Här finns polishuset, domstolen, ett sjukhus, flera skolor och många restauranger och butiker. Här finns också renhållningsarbetare, som städar gatorna, säger han.

CGT ingår i ett kollektiv av föreningar som nu kräver att katedralen placeras i ”karantän”, det vill säga täcks med hjälp av byggnadsställningar och presenningar, för att garantera att blydammet inte sprider sig ytterligare.

 – Ja, det är mycket som ska täckas över. Men tekniken existerar, säger Benoît Martin.

Han är orolig för att branden med tiden kommer att leda till en sanitär katastrof.

Höga halter av bly i blodet ökar cancerrisken, och kan bland annat leda till missfall, och till utvecklingsstörningar hos barn.

Paris kommunledning tillbakavisar kritiken, och lovar att inte dölja någon information.

På tisdagen, den 6 augusti, publicerades en rapport från det regionala hälsovårdsinstitutet ARS, som visar att 10 procent av barnen som har testats i kvarteret har blyhalter i blodet som manar till vaksamhet. 

En procent av dem har halter på över 50 mikrogram bly per liter blod, vilket är oroväckande högt. 

Kommunen uppmanar nu alla invånare runt katedralen att låta sig testas. 

Under de kommande dagarna görs en ny sanering både av brandplatsen och gatorna runt omkring. Rengöringen med hjälp av vatten har uppenbarligen inte varit tillräcklig.

Nu ska torget framför katedralen och flera gator i närheten täckas av ett gelé, som ska fixera blydammet, och som dras bort efter några dagar.

Polischefen i Paris har meddelat att arbetena på brandplatsen kan återupptas tidigast den tolfte augusti.