Arbetsmiljö

Brandmännen kräver skärpt lag

Peter Bergh, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund

FACKET. Stenkastningen i Borlänge är bara en i raden av incidenter mot blåljuspersonal över hela landet. – Problematiken är inte ny, men nu har den accelererat, säger Peter Bergh, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund.

Publicerad

För tio år sedan var det främst Malmö-området som hade stora problem med hot och våld mot blåljuspersonal. Problematiken spred sig sedan vidare till Stockholm och Göteborg och sedan till städer som Norrköping, Västerås och Borlänge.

Brandmännens riksförbund har skickat ut en enkät till sina medlemmar om huruvida de varit utsatta för våld och hot under insatser.

– Vi vill genom den bevisa vår tes om att det finns ett stort mörkertal, säger Peter Bergh.

Enligt honom finns det i dag ingen specifik statistik hos Arbetsmiljöverket på hur vanligt det är att brandmän utsätts för just stenkastning eftersom dessa händelser ingår i bredare kategorier där.

Brandmännens riksförbund har länge velat ha en skärpt lagstiftning så att det ska gå att lagföra personer för hindrande av räddningsinsats. Förbundet deltog i februari i rundabordssamtal med inrikesminister Anders Ygeman på temat..

– Om någon grips i dag uppstår en osäkerhet om vad personen ska lagföras för, skadegörelse eller hot? Vi behöver förenkla, förtydliga och visa med lagen vad samhället står för, säger Peter Bergh.

Han berättar att räddningspersonalen i storstadsområdena redan anpassat sig till rådande läge genom att installera okrossbara rutor i bilarna och sätta på laserglasögon för att undvika skador från laserstrålar. I storstäderna brukar räddningsfordonen backas in på adresserna för att brandmännen snabbt ska kunna ta sig därifrån om något händer. Brytpunkter används regelmässigt. Brandmännen kör inte hela vägen fram utan stannar en bit ifrån platsen de kallats till i väntan på att polisen först ska åka fram och bedöma läget. 

– Förr eller senare blir det en situation där vi gör fel bedömning. Varje minut är guld värd när det handlar om att rädda liv. Det här är inte något man ska behöva utsättas för i sin arbetsmiljö anser vi, säger Peter Bergh.