Arbetsmiljö
Hot och trakasserier på räddningsstation
På en av Sörmlandskustens räddningstjänstsstationer förekommer dåliga attityder, råder en tystnadskultur och ledningen använder sig av härskarteknik. Även hot och trakasserier förekommer, rapporterar skyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
”Uttalande om att man som arbetsgivare ´inte förstår vad brandmännen mår så dåligt över´ när en ansträngd arbetsmiljö diskuteras. Det visar att man inte är insatt i brandmännens vardag eller besitter empati nog för att ta till sig den information som delgetts”, skriver skyddsombudet som anser att det nya schema som införts och det förändringsarbete som inletts är ”under all kritik”.
När en kvinna förklarade att förändringsarbetet inte fungerar sa chefen att hon var rädd för förändringar eftersom det kunde påverka hennes status som kvinnligt befäl, enligt skyddsombudet.
Arbetsgivaren svarar i anmälan som Arbetarskydd tagit del av att det är ”mycket allvarlig kritik” och att man kommer att kontakta Arbetsmiljöverket.
Till Aftonbladet säger räddningschefen Patrik Kullman att han inte känner igen sig i den bild som ges men ser mycket allvarligt på kritiken:
– Jag blir väldigt påverkad av en sådan här anmälan eftersom den till stor del är riktad mot mig som person. Jag känner inte igen mig i bilden som ges av mig och den övriga ledningen. Den stämmer inte överens med vår strävan om en inkluderande arbetsplats där alla är lika mycket värda. Vi accepterar inte hot eller trakasserier.
– Det är en oerhört ansträngd psykosocial arbetsmiljö. Om det inte sker förbättringar snart så är risken att fler anställda blir sjukskrivna eller slutar, vilket kan förvärra situationen ytterligare, säger Daniel Petersson, Kommunals lokala skyddsombud, till Aftonbladet.