Arbetsmiljö
Ökad halkrisk vid stress
Fall. Snubbel och halkolyckor är vanligast i fjäderfäberedningen. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket. Lena Persson, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet, anser att tempot i produktionen är för högt.
– Stressen är den största orsaken till olyckorna, enligt skyddsombudet hos en av de största fågelproducenterna. Det är ett högt tempo i beredningen. Ibland väntar man in i det längsta med att ta upp det som hamnat på golvet, förklarar Lena Persson.
Vilka andra riskfaktorer finns för fallolyckor i köttberedning?
– De använder mycket vatten för att hålla produktionsmiljön ren. När man finhackar kyckling kan små bitar av kött ramla ner och göra golven hala. Det kan bli som såpa och bilda en hinna på golvet.
Hur kan olyckorna bli färre?
– Det är viktigt att se till att de som arbetar inom produktionen har bra skor, och att det finns rätt ytbehandling på golvet. Det finns en uppsjö av industrigolv som fungerar bra. Och så ska produktionen gå i en hastighet som är hanterbar. Man ska inte hela tiden stå med axlarna uppe vid öronen.
Vad kan facket bidra med?
– Jag tycker vi kan driva på för en bättre introduktion när man kommer som nyanställd. Det ska vara en ordentlig genomgång av ergonomi och hur stress kan påverka. Inte bara, ”Här är en kniv och så här ska du skära”.
Varför fungerar inte det alltid i dag?
– Det är inte så att arbetsgivaren hindrar, men verkligheten kommer emellan ibland. Det står i vårt avtal att introduktionen ska ges skyndsamt, men jag tycker inte att det räcker. Egentligen borde den ges innan man börjar.
Vad kan individen själv göra?
– Följa det man fått höra, inte stressa och se till att anmäla incidenter. Men jag vill egentligen inte lägga ansvarsfrågan på individen. Det är alltid arbetsgivaren som är ansvarig för att vi inte har en kultur där vi springer på arbetsplatsen.