Arbetsmiljö

Hemmajobbandet kan fortsätta många månader

Att jobba hemifrån har blivit vardag för många under pandemin, men en exakt tidsram för när det kan vara över går inte att ge. Foto: Jessica Gow/TT

CORONAVIRUS. Samhället kommer inte att återgå till det normala förrän vi har ett effektivt coronavaccin. Det kan för en del innebära fortsatt hemmajobb en bra bit in på nästa år. − Efter att vi fått vaccinet måste folk vaccineras och det kan ta hela våren, säger förra statsepidemiologen Annika Linde.

Publicerad

Coronaviruset sprids effektivt i inomhusmiljöer där många sitter tätt ihop. Det gjorde att många arbetsplatser stängde sina kontor i våras och lät personalen jobba hemifrån. De nuvarande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten innebär hemarbete året ut.

− Som det ser ut nu går det inte att ge en exakt tid för när det här är över och folk får återgå till sina arbetsplatser. Det kan givetvis vara en väldigt trist verklighet att leva i och psykologiskt påfrestande. Men öppnandet av Sverige måste och kommer att ske successivt och det innefattar också våra arbetsplatser, säger Annika Linde, som var statsepidemiolog vid dåvarande Smittskyddsinstitutet mellan 2005 och 2013.

Hon pekar på hur viktig testning är för att det ska bli möjligt att släppa på hemarbetet, när det är nödvändigt.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

− Testningen är ett extremt viktigt instrument för att vi ska börjar släppa på en del saker. Privata företag kan till exempel bekosta testning av sin personal för att låta de personer som måste träffas återgå till arbetsplatsen. Men så fort man ser återfall måste man vara redo att backa tillbaka, så vi får successivt pröva oss fram, säger Linde.

TT: Hur lång tid kommer det att ta?

− Jag tror att om ett par veckor så kommer det att gå att göra en bedömning över om det går att släppa ytterligare på en del rekommendationer, för att bland annat få arbetslivet att fungera bättre. Vi kommer förmodligen att få ett hyfsat normalt samhällsliv under hösten, men den okontrollerade normaliteten kommer inte tillbaka förrän smittspridningen helt har upphört, säger Linde.

TT: Kommer det att ske i någon slags turordning?

−Ja, jag tror att man börjar med det som känns minst farligt att släppa på. Jag hoppas och tror att vi först kommer att se till att äldre kan få besök och det vi sist släpper på är hygienarbetet inom äldrevården, om vi någonsin släpper på det igen.

Intresserad av arbetsrätt också? Beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Annika Linde tror också att ett vaccin för covid-19 spelar en viktig roll för att människor ska kunna återgå till sina arbetsplatser. Men trots att hon ser möjligheter till ett effektivt vaccin framåt jul, finns det andra hinder.

−Efter att vi fått vaccinet måste folk vaccineras och det kan ta hela våren. Så det är omöjligt att ge en tidslinje när man har ett så här oförutsägbart förlopp. Men då kanske våra strategier för hur vi ska hantera viruset, både i vardagen och på arbetsplatsen, är så pass utvecklade att vi lever ganska normalt.

TT: Går det att sätta en gräns för vilken nivå Sverige måste ligga på för att vi ska kunna leva helt obehindrat?

−Nej, det går inte just nu eftersom vi har för lite erfarenhet av klusterspriding. Det är möjligt att det går att på sikt filtrera fram och hitta den gränsen längre fram i tiden. Men vi, och arbetsplatserna, måste alltid ha beredskap att stoppa och gå tillbaka, säger Annika Linde.

− Helt frisläppta blir vi inte förrän tillräcklig många människor än immuna mot viruset så att det inte sprids mer.

Carin Fock/TT