Arbetsmiljö

Konkurrenter hjälps åt för att minska skador på jobbet

”Att kunna dra ut statistik ur systemet och ta med sig på mötet underlättar arbetet som skyddsombud. Det blir fler som lyssnar och förstår att de här problemen faktiskt är på riktigt”, säger Michael Gylfe, huvudskyddsombud på Fors Bruk.

MINSKA OLYCKOR. Företag i allt fler branscher använder det digitala systemet för arbetsmiljö, IA. Tanken är att lära av varandra för att minska arbetsskador och olyckor. – Det går att använda på hur många sätt som helst, säger Michael Gylfe, huvudskyddsombud på Stora Enso.

Publicerad

Alla medarbetare på Stora Ensos pappersbruk Fors i Dalarna kan lägga in uppgifter om säkerheten på jobbet i det digitala verktyget PIA. Det kan handla om allt från en slang som man kan snubbla på till resultatet av den senaste skyddsronden.

– Vi har olika behörighet beroende på ansvar, men alla kan rapportera in det man ser, säger Michael Gylfe, huvudskyddsombud på Fors Bruk som är ett av Stora Ensos sex bruk i Sverige.

Fors Bruk har använt sig av det digitala inrapporteringssystemet sedan 2008. Före dess var det ett annat digitalt system och ännu tidigare papper och penna.

– Vi såg att fler och fler av bruken använde det här. Det finns 54 bruk i Sverige och nu får vi tillgång även till deras händelser och kan dra lärdom av det. Vi kanske bara har haft ett fåtal tillbud av en viss sort hos oss men vi kan se i systemet om det finns en oroande trend i branschen.

PIA kunde också användas efter döds­olyckan i våras på brukets renseriområde, påpekar Michael Gylfe.

– Vi grottade direkt ner oss i systemet för att se om vi hade haft några inrapporterade händelser på det här arbetsområdet tidigare.

Det digitala verktyget PIA är en anpassning för pappersindustrin av det så kallade IA-systemet som funnits i digital form sedan början av 2000-talet. Systemet utvecklades ursprungligen i samarbete mellan parterna inom pappers-, stål- och metallbranschen och förvaltas av Afa Försäkring, som ägs av arbetsmarknadens parter.

– Det var en altruistisk tanke från början, som fortfarande är högst aktuell. Man skulle inte konkurrera om arbetsmiljön utan dela med sig av sina erfarenheter för att skapa säkrare branscher, säger Lars-Gunnar Lindberg, chef för IA-avdelningen på Afa Försäkring.

Hur mycket lärdom som dras via statistiken i systemet kan inte Lars-Gunnar Lindberg säga, eftersom det är företagen som väljer hur de vill använda verktyget. Men han vet att i samband med exempelvis ombyggnation används statistiken för att göra arbetsmiljön säkrare.

– Särskilt små företag som inte har så mycket egen händelsestatistik kan ha nytta av andras erfarenheter, säger han.

Vartefter behoven förändras utvecklas systemet av användarna. I dag ser Lars-Gunnar Lindberg att företagen fokuserar mer på att använda systemet för att hitta risker och arbeta förebyggande.

– Än så länge har fokus mest varit på kroppsliga skador men jag är säker på att vi får se en utveckling mot även de sociala arbetsmiljöproblemen.

Film: Se hur IA-systemet fungerar.

Läs också:

Användarna blir fler varje år

• Information för lastbilschaufförer som läses av med mobiltelefonen och kan fås på chaufförens eget språk. Information ges om godset, lastkaj och föreskrifter och finns via ett så kallat LUP-nummer. Tekniken är utvecklad av företaget LUP Technologies.

• Gratisapp från Arbetsmiljöverket som mäter buller.

• App med checklista för arbetsmiljön vid bemanning och uthyrning. Framtagen av Prevent på initiativ av Bemanningsföretagen tillsammans med PTK och IF Metall. Har funnits sedan hösten 2014 och var då enligt tillverkaren en av världens första arbetsmiljö­appar.

• Webbaserade säkerhets­utbildningar på utbildnings­portalen Jobsafe, ett företag som arbetar med säkerhetsutbildningar för bygg och industri.

• IA-systemen. Branschanpassade digitala system för företag med kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringar hos Afa.

• Sensorer invävda i kläder för att mäta bland annat belastning. Projekt på KTH i samarbete med industrin. Ger bättre data och underlag för forskning, enligt professor Jörgen Eklund på KTH.

• Mobiltelefon på armen på städare ska via en app ge in­formation till ett forsk­nings­projekt på Karolinska institutet.

IA-systemet kan användas av företag med kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringar hos Afa Försäkring.

Systemet möjliggör regi­strering, utredning, åtgärdshantering och uppföljning av händelser och risker.

Finns anpassat för 24 branscher och används av cirka 750 företag och organisationer. Fler tillkommer.

I år även anpassat för bemanningsbranschen, fastighetsbranschen, finans- och försäkringsbranschen, mediebranschen och landstingssektorn.

Förra året rapporterades drygt 280 000 händelser och risker in. I år räknar Afa med över 400 000.

Totalt innehåller IA nu över en miljon händelser.

Inledningsvis kom företagens uppgifter om tillbud och olyckor till Afa på disketter per post. Sedan mitten av 2000-talet är det ett webbsystem.