Arbetsmiljö

”Jag måste ta reda på vad som skaver”

Efter åtta år lämnar över Lottie Cronestrand uppdraget som huvudskyddsombud för Bonnier Broadcasting, där TV4 och C More ingår. Foto: Naina Helén Jåma / TT-Bild
”Jag tycker att arbetsmiljöarbetet fungerar bättre nu. För tio år sedan gjordes det aldrig några riskbedömningar. I dag är det självklart inför en större förändring. Smarta arbetsledare fattar att det är bra att ha svar på frågorna när problemen uppstår.” Foto: Naina Helén Jåma/TT
”Vi är 13 skyddsombud här på Bonnier Broadcasting. Medarbetarna jobbar på så olika sätt och då kan vi fånga in vad som sker i verksamheten”, säger Lottie Cronestrand, här i samspråk med fotografen och redigeraren Ulf Jakobsson. Foto: Naina Helén Jåma/TT

ELDSJÄLEN. Hög arbetsbelastning, teknikstress, olika former av trakasserier och skiftarbete. Det finns mycket att ta tag i för skyddsombudet Lottie Cronestrand. – Det häftiga med arbetsmiljöarbetet är att det aldrig tar slut.

Publicerad

Lottie Cronestrand har just skrivit ett mejl till alla sina 600 kolleger på medieföretaget Bonnier Broadcasting, där TV4 och C More ingår. Efter åtta år som huvudskyddsombud tycker hon att det har blivit dags att lämna över.

– Det känns logiskt. Jag kan inte fortsätta jämt. Det har varit ett ganska högt tryck på alla skyddsombuden och de fackliga här under lång tid. Vi har blivit outsourcade och insourcade, våra kollektivavtal har sagts upp så att vi tvingats strida för vår arbetstidsförkortning.

Lottie Cronestrand förtydligar att hon inte slutar med arbetsmiljöfrågorna utan går från att vara huvudskyddsombud till skyddsombud.

Hon har jobbat som journalist sedan 1987 och som förtroendevald på sin nuvarande arbetsplats i tio år varav åtta år i rollen som huvudskyddsombud. Hon möter upp i receptionen i TV4:s lokaler i Värtahamnen i Stockholm och visar oss runt. Det är snart påsk, och långhelgens väderpresentation spelas in i nyhetsstudion på nedervåningen. En trappa upp förbereds 17.00-nyhetssändningen av scriptan och bildproducenten. Programledaren rättar till slipsen. Nyhetsredaktionen är just nu också en byggarbetsplats. Ombyggnationen ska vara klar till sommaren, då även ventilationen ska vara utbytt.

– I somras när det var rekordvarmt hade vi problem. Det blev en dragkamp om vad som skulle kylas, människa eller teknik. Det slutade med att det blev för mycket kondens och vi fick vatten på golvet. Jag var inte här då men mina skyddsombudskolleger gjorde en 6:6 a-anmälan till arbetsgivaren.

Lottie Cronestrands engagemang för arbetsmiljöfrågor tog fart efter en medarbetarundersökning.

– Jag minns att jag kände en tomhet. Våra problem, som schemalagda skiftarbetare med frågor om sömnproblem, schemaläggning och återhämtning, sådant fanns inte med.

Tillsammans med en kollega satte hon ihop en enkät. Sömnforskare och andra experter konsulterades för att frågorna skulle ställas korrekt och underlaget kunna användas i förhandling med arbetsgivaren. Frågorna hade lyfts tidigare men inget hade hänt.

– Det här var innan jag var förtroendevald. Vi gjorde det på fritiden. Vi drevs av att vi tyckte att det här var viktigt.

Resultatet förvånade.

– Det var många som kämpade med sömnproblem och vi förstod att det var tabubelagt att prata om det.

Lottie Cronestrand konstaterar att mediebranschen är tuff. Det finns förväntningar på att en reporter ska vara hårdhudad och klara allt.

– Då berättar du inte att du inte orkar. Det var många som tackade, för vi ställde för första gången frågan: Hur mår du?

– Jag fick ett förtroende där som jag fort­farande förvaltar, tillägger hon.

Efter fackliga förhandlingar fick medarbetarna vara med och påverka sitt schema. De tidiga morgonpassen med start 03.00 eller 04.00, som flertalet upplevde som tärande, valdes av de morgonpigga. Själv valde Lottie Cronestrand att inte blanda morgnar och kvällar i lika hög grad. En uppföljande enkät visade att medarbetarna mådde bättre och att sjukskrivningarna kopplade till skiftarbetet gått ned.

– Den enda skillnaden var schema-inflytandet, så det spelar stor roll.

Sedan dess har det blivit många fler enkäter från skyddsombuden. Förra våren gjordes en om stress för att kartlägga när den höga arbetsbelastningen och stressen blir skadlig. Under hösten har resultatet följts upp med gruppsamtal och handlingsplaner.

– Det har varit ett prestigelöst och bra sam­arbete med arbetsgivaren kring det här.

Lottie Cronestrand anser inte att arbetsgivarnas medarbetarundersökningar räcker. I dem ställs många frågor men inga går på djupet. Enkäter är också ett bra sätt att fånga in vad som händer på en arbetsplats där många arbetar på olika sätt.

TV4 är en av de arbetsplatser där det förekommit anklagelser om sexuella övergrepp och kritik mot en ledning som skulle ha sett åt ett annat håll. Lottie Cronestrand skiftar från engagerad, glad och eftertänksam till sorgsen.

– Låg mig säga så här. De här är de svåraste av frågor och det finns inte alltid enkla svar. Metoo var viktigt och fick i gång en diskussion. Den måste vi förvalta för hela personalens räkning.

– Vi lärde oss, precis som alla andra, att på personalfester kan det hända saker och det gäller att vara observant.

För att underlätta skyddsombudens arbete mot sexuella trakasserier satte Lottie Crone­strand ihop en lista med tio tips och ett diskussionsunderlag. En enkät gjordes också ihop med arbetsgivaren. Hon påpekar att det är särskilt viktigt att inte glömma bort vikarier och tillfälligt anställda när enkäter skickas ut om trakasserier.

– Vi vet att de är mer utsatta.

Generellt är dock arbetsmiljön på TV4 bra och samarbetet med arbetsgivaren fungerar bättre än tidigare, anser Lottie Cronestrand. Men återkommande förändringar av bolagsstrukturen och förslag på nya sätt att arbeta har periodvis gjort uppdraget som skyddsombud tungt. Vid ett tillfälle föreslogs, efter inspiration från lokal-tv, att alla reportrar skulle jobba ensamma utan fotograf.

– Jag gjorde en enkät som visade att det inte var så rosenskimrande som arbetsgivaren hade förespeglat. Det var inte populärt.

Onödigt tungt kändes det också när schemainflytandet ifrågasattes.

– Vi gjorde en ny enkät som visade att 94 procent som hade inflytande ville ha det kvar och då blev det så.

Hon tycker att arbetsmiljöuppdraget är roligast när man jobbar med engagerade chefer som förstår vikten av att arbeta förebyggande och när medarbetarna tycker att de fått hjälp att sätta ord på problemen. Hon noterar att arbetsmiljöarbetet alltid pågår och att hon gillar just det.

– Jag måste ta reda på vad som skaver. Det är nyckeln, att du är förankrad i verksamheten.

Lottie Cronestrands 10 tips för att förebyggakränkningar

Yrke: Journalist/ut­rikes­reporter. Jobbar på TV4 sedan 1993.

Familj: Man och två barn.

Bor: Spånga.

Intressen: Matlagning. ”Gillar att lära mig nytt, gärna latinamerikanskt.”

Återhämtar sig: Vilar, läser en bok – romaner, gärna poesi.

Om att i höstas ha fått Prevents pris för arbetet med schema-inflytandet: ”Jätteroligt. Kul att skiftesarbetesfrågorna uppmärksammas.”

Skyddsombudens arbetssätt på Bonnier Broad­casting: 13 skyddsombud. Träffas en gång i månaden på lunchmöte, live eller på telefon. Arbetet leds av huvudskyddsombudet som har en heldag i veckan avsatt.

Nästa enkät: Blir tillsammans med arbets­givaren nästa år – om hot och hat på mejl och sociala medier.

1. Kartlägg.

2. Se över policy­dokument.

3. Kommunicera definitionen.

4. Diskutera uppföranderegler.

5. Ha en strategi mot tysthetskultur.

6. Skapa alternativa rapporterings­vägar.

7. Stötta.

8. Anmäl.

9. Inkludera de otryggt anlitade.

10. Var öppen och rättvis.