Arbetsmiljö

France Telécom-chefer döms för systematisk mobbning

France Télécom och tre före detta direktörer bär indirekt ansvaret för att anställda tog livet av sig, enligt en domstol i Frankrike. Samma dag som domen föll meddelade förre vd:n Didier Lombards advokater att domen kommer att överklaga.

(Ny version) Ett franskt storföretag har för första gången dömts skyldig till systematisk mobbning. France Télécom och tre före detta direktörer bär indirekt ansvaret för att anställda tog livet av sig, enligt en domstol i Frankrike, idag, fredag. Symboliskt är det en extremt viktig dom, enligt facken.

Publicerad

För första gången någonsin döms ett börsnoterat företag i Frankrike för att ha använt brutala styrmetoder.

Arbetsgivaren France Télécom, som idag heter Orange, döms till 785 000 kronor i böter för ”moraliska trakasserier”, alltså mobbning, under åren 2007 och 2008. Tre före detta toppchefer får ett års fängelsestraff, varav åtta månader villkorligt, och 157 000 kronor i böter.

De bedöms därmed ansvariga för en personalpolitik som gjorde att över 30 personer tog livet av sig, försökte begå självmord eller drabbades av depressioner under de berörda åren.

– Straffen är löjligt låga i jämförelse till brotten, sa en av de anhöriga till radiokanalen France Info direkt efter domen.

Domstolen utdömde de maximistraff som gällde för moraliska trakasserier för drygt tio år sedan. För facken hos Orange är domarna, oavsett nivån på straffen, symboliskt viktiga.

Patrick Ackermann i fackförbundet SUD var med om att stämma arbetsgivaren för tio år sedan. Det var efter att han och hans kollegor hade gjort en kartläggning av självmorden bland de anställda.

– Domstolens beslut är en stor seger för oss. Det kommer att påverka rättspraxis och ha betydelse för liknande mål i framtiden. Jag hoppas att företagsledare både i Frankrike och i Europa, kanske även i Sverige, tar intryck av den här historien, säger han till Lag & Avtal.

Utöver böterna tvingas företaget dessutom att betala skadestånd på i genomsnitt 100 000 kronor till över hundra personer, offer eller anhöriga, som ligger bakom stämningen.

– Domen är omfattande. Direktörerna fick visserligen bara fyra månaders fängelse, och kommer antagligen att få sitta i sina hem med en fotboja under en period. Men att de överhuvudtaget döms som skyldiga är trots allt ett hårt slag för personer i deras ställning, säger Patrick Ackermann.

Tillsammans med offren och deras familjer har han alltså väntat länge på domen.

För över tio år sedan försämrades arbetsvillkoren radikalt hos France Télécom.

Det före detta helstatliga bolaget skulle slimmas för att klara konkurrensen på telekommarknaden. 22 000 tjänster av totalt 120 000 skulle bort, och 10 000 personer skulle omplaceras. Eftersom de anställda fortfarande hade status som ”offentliganställda” kunde de inte sägas upp.

Den dåvarande vd:n Didier Lombard slog an tonen vid ett möte där han inför hundratals personer sa att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”.

Planen Next, som omstruktureringen kallades, drev flera anställda till att begå spektakulära självmord eller självmordsförsök, varav flera på deras arbetsplatser.

En kvinna kastade sig ut genom ett fönster på femte våningen i en kontorsbyggnad.

En man tände eld på sig själv. En annan stack sig i magen med en kniv mitt under ett möte.

Andra drabbades av depressioner. Personer omplacerades till poster som de inte hade någon utbildning för, eller blev helt utan arbetsuppgifter.

Facken hos France Télécom bildade ett ”Stressobservatorium” och började kartlägga självmorden. 2009 polisanmälde de sin arbetsgivare.

Den juridiska undersökningen tog flera års tid, och först i år ägde rättegången rum.

Under två och en halv månads tid vittnade offer och deras anhöriga om stämningen på företaget under de ”mörka åren”.

Men dagens dom betyder inte punkt för historien.

Den förra vd:n Didier Lombard uttryckte ingen ånger, och slog ifrån sig allt ansvar för att personalen mådde dåligt, när han vittnade i rätten. Redan idag har hans advokater meddelat att han kommer att överklaga.

– Jag förstår inte varför, och vad han tror att han kan vinna på det, säger Patick Ackermann.

Den aktuella företagsledningen för Orange, alltså France Télécom, hade redan innan domslutet bestämt sig för att inte överklaga.

Företaget har också bildat en kommission, som nu arbetar med att gottgöra offren.

HISTORIEN BAKOM

Det börsnoterade företaget France Télécom, som numera heter Orange, dömdes den 20/12 2019 skyldigt till moraliska trakasserier, det vill säga systematisk mobbning under åren 2007 och 2008. Företaget ska betala 75 000 euro i böter.

Tre före detta direktörer har också dömts skyldiga till moraliska trakasserier:

Den dåvarande vd:n Didier Lombard, företagets andranamn Louis-Pierre Wènes, och personaldirektören Olivier Barberot döms till ett års fängelse, varav åtta villkorligt, och 15 000 euro i böter.

De har fått maximistraffen som gällde under den berörda perioden. Sedan dess har straffen för liknande brott skärpts.

Ytterligare fyra högre chefer har dömts som ”medhjälpare” till moraliska trakasserier.

2004 blev franska staten minoritetsägare i det tidigare helstatliga France Télécom.

2006 till 2008 genomfördes planen Next, som innebar att 22 000 anställda av totalt 120 000 skulle sluta genom ”frivilliga avgångar”, och 10 000 personer skulle omplaceras.

I september 2009 polisanmälde företaget av facken, som hävdade att planen hade lett till att ett 60-tal personer hade tagit livet av sig under tre års tid.

Yrkesinspektionen bedömde också att arbetsgivaren tillämpade brutala styrmetoder.

2010 inleddes en juridisk undersökning, som pågick i flera års tid.

Under våren 2019 ägde den två och en halv månad långa rättegången rum, där domstolen

behandlade 39 konkreta fall; 19 personer som tog livet av sig, 12 som försökte göra det, och 8 som drabbades av depressioner.