Arbetsmiljö

Orolig för strålning - ta med saltkaret

Saltkar.

Orolig för radioaktiv strålning? Vanligt bordssalt kan bli din personliga dosimeter.

Publicerad

- Vi ville hitta ett bra sätt att mäta om man blivit utsatt för radioaktiva ämnen eller annan exponering av joniserande strålning och upptäckte att vanligt bordssalt fungerar bra, säger forskaren Maria Christiansson.

Hon har nyligen presenterat sin salta mätmetod i en licentiatexamen vid Radiofysikavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Tanken är att saltet ska kunna fungera som en enkel och billig dosimeter som ger noggranna besked om stråldoser. Det kan exempelvis vara intressant för räddningspersonal som är först på plats vid en olycka, eller vanliga privatpersoner i ett område som utsätt för utsläpp som efter Tjernobylolyckan eller ett terrordåd.

Så här kan saltdosimetern användas:

- Man bär med sig saltet i en sluten förpackning i fickan för att få reda på vilken stråldos man själv utsätts för. Om man istället är intresserad av stråldoser i hemmet så kan man låta saltet stå i ett skåp i köket.

- Om man skulle utsättas för radioaktiv strålning så lagras energin i elektronfällor i saltet. Ju högre stråldos, desto mer energi lagras.

- Nu kan stråldosen mätas med hjälp av en mätmetod som kallas optisk stimulerad luminiscens. När saltet belyses med blått ljus så frigörs den lagrade energin i form av ljus av skiftande våglängder. Ljuset mäts med ett så kallat fotomultiplikatorrör för att bestämma stråldosen.

Maria Christiansson har verifierat att metoden fungerar, bland annat med hjälp av sjukvårdspersonal som redan i dag använder dosimetrar för att veta hur mycket strålning de utsätts för.

- Saltet är inte riktigt lika noggrant som sjukvårdspersonalens vanliga dosimetrar, men vi kommer ner på milligraynivå, säger hon.

 (Gray är SI-enhet för absorberad dos och motsvarar joule per kilo). Hennes nästa steg är att undersöka om de små saltpåsar man får till pommes-fritsen i snabbmatsrestaurangen kan vara lämpliga dosmätare. Helst mörka påsar så att inget ljus kommer in. Hon ska också undersöka om andra föremål som kontokort eller mobiltelefoner kan extraknäcka som dosimetrar.

- Chipet på exempelvis kontokort lagar också energi från radioaktiv strålning, men saltet är noggrannare. Allra bäst är obehandlat bergssalt, säger hon.