Arbetsmiljö
Transportstyrelsen: Vi skärper inte alls kraven
De föreslagna ändringarna i hälsoföreskrifterna för lokförare betyder inte att kraven skärps, menar Transportstyrelsens pressansvarige Henrik Olars.<br>- Vi har bara gjort ett förtydligande att ADHD, Aspergers och liknande tillstånd är ett hinder.
Att det på Arbetarskydds webb i går stod att Transportstyrelsen skärper kraven för dem med diagnoser som ADHD eller Aspergers syndrom är helt fel, menar Henrik Olars.
- Så är det inte alls.
De här diagnoserna och liknande tillstånd har tidigare också varit ett hinder, och som man kan begära dispens ifrån.
- Det görs alltid en individuell bedömning och samma bedömningar kommer vi att göra även framledes, skriver Henrik Olars och hänvisar också till ett pressmeddelande med ungefär samma innehåll.
Förbundsjuristen Kerstin Burman på LO-TCO Rättsskydd, som företräder lokföraren Torolf Jansson, är av helt motsatt uppfattning. Att skriva in autismliknande symtom och ADHD på listan över diagnoser som hindrar personer att arbeta som exempelvis lokförare är en skärpning.
- De diagnoserna ska inte vara med på listan, de hör inte hemma där och har heller inte tolkats så av Transportstyrelsen förrän år 2011. De besluten överklagandes och frågan om de har rätt att göra den tolkningen ligger nu i Högsta förvaltningsdomstolen.
Kerstin Burman företräder också en annan anställd i säkerhetstjänst som har diagnosen ADHD, ett mål som också ligger på Högsta förvaltningsrättens bord. Och tvärtemot vad Henrik Olars påstår, menar Kerstin Burman att Transportstyrelsen bara har gjort generella uttalanden att människor med de här diagnoserna – med eller utan medicinering – inte är lämpliga att ha arbetsuppgifter med säkerhetsuppdrag inom järnvägen.
- Transportstyrelsen har inte gjort några individuella bedömningar i de här fallen, säger hon.