Arbetsmiljö

Personal ersätts med kameror

Hemtjänstpersonalen byts ut mot övervakningskameror nattetid. 15 kommuner i landet använder sig redan av den nya metoden. I Skåne är Malmö först ut.

Publicerad

– I dag vaknar många vårdtagare när vår personal kommer ut till dem. Deras nattsömn störs och de blir oroliga, säger Vivianne Clarin sektionschef på Hemtjänsten i Limhamn-Brunkeflo till Sydsvenskan.

Fem vårdtagare i stadsdelen ska nu få testa metoden under ett halvår. Om det visar sig att den fungerar bra får även de övriga stadsdelarna i Malmö ta del av den. Malmö stads larmcentral ansvarar för projektet. Driftledaren Erik Rasmusson menar att kamerorna kan vara ett sätt att öka tryggheten för vårdtagarna samtidigt som hemtjänstpersonalens arbete förenklas.

– Istället för att de ska gå in i vårdtagarnas lägenhet och titta till dem kan vi från larmcentralen göra detta via kamerorna för att se att allt är under kontroll. Är det något som inte stämmer, om vi exempelvis ser att någon inte ligger i sin säng, skickas ett larm till hemtjänsten som åker ut, säger han till Sydsvenskan.

Vårdtagarna ska inte övervakas med kamerorna hela nätterna utan bara vid vissa tidpunkter när personal skulle ha varit på besök. Ingen filmdata ska heller lagras, skriver Sydsvenskan.

Kameraövervakningen är frivillig och bara vårdtagare som har rena tillsynsbesök är med i projektet. Men PRO Skåne är kritiskt. Ordföranden Malte Lindborg säger till tidningen att man inte kan ersätta mänsklig värme med elektronik.

Enligt företaget Myjoice, som står bakom kameratjänsten, används den redan av ett femtontal kommuner i landet. I en del fall på prov. Men flera har infört tjänsten som en permanent del av verksamheten, enligt Sydsvenskan.