Arbetsmiljö

Arbetsgivaren överklagar inte självmordsdom

Sju före detta direktörer hos France Télécom, numera telekombolaget Orange, anklagas för systematisk mobbning som ledde till en självmordsvåg bland anställda. Förre vd:n Didier Lombard återfinns bland de åtalade. Fackförbundet Sud-PTT demonstrerade utanför domstolen i Paris. Foto: TT-Bild

Domen mot de mobbningsanklagade direktörerna hos France Télécom väntas komma i slutet av december.

Publicerad

– Men rättegången har varit välgörande, säger Patrick Ackermann, som vittnade om de missförhållanden, som ska ha lett till en hög självmordsfrekvens bland de anställda.

Rättegången mot de sju direktörerna hos France Télécom varade i över två månader.

Patrick Ackermann satt med som åhörare i rättegångssalen i Paris i stort sett varenda dag, och är också en av dem som vittnade mot företaget.

Han är ombud för facket SUD-PTT, som polisanmälde France Télécom 2009, efter att en kartläggning hade visat att antalet självmord bland de anställda var oroväckande stort.

– Då hade vi små förhoppningar om att anmälan skulle leda till en process.

Idag är han nöjd.

– Rättegången var förstås en prövning. Men det var hög kvalitet på debatten.

Företaget France Télécom, som idag heter Orange, och de sju direktörerna anklagas för att medvetet ha använt sig av brutala managementmetoder, när personalstyrkan skulle minskas i mitten av 2000-talet. Enligt åklagarna har de brutit mot lagen som sedan 2002 uttryckligen förbjuder moraliska trakasserier, det vill säga mobbning på arbetsplatser.

Bakom stämningen står 166 käranden. Enligt Patrick Ackermann drabbades en stor del av personalen av den dåliga stämning, som direktörernas agerande skapade.

Men domstolen har prövat 39 fall, där det enligt åklagarna fanns ett direkt samband mellan styrmetoderna och enskilda anställdas psykiska problem.

Domen kommer den 20:e december. Patrick Ackermann tror att både företaget och de sju direktörerna kommer att fällas. Åklagarna har yrkat på maximistraff. Förre vd:n Didier Lombard riskerar till exempel ett års fängelse och 15 000 euro i böter.

Dessutom kan domstolen döma om skadestånd till offren eller deras familjer.

Den nuvarande ledningen för Orange har redan nu sagt att en fällande dom mot företaget inte kommer att överklagas. Företagsledningen har lovat att omedelbart tillsätta en kommission som ska utreda hur offren kan få ekonomisk ersättning.

– Det är positivt. Det betyder att företaget indirekt erkänner att man har agerat fel, säger Patrick Ackermann.

Didier Lombard och de andra direktörerna har försvarat sig med att de lyckades stoppa France Télécom från att gå i konkurs, och därmed också räddade hundratusentals arbetstillfällen. Det före detta statliga bolaget hade höga skulder, samtidigt som konkurrensen på telekom-marknaden var stenhård. Det var också svårt att genomföra regelrätta uppsägningar eftersom en stor del av de anställda fortfarande hade status som statsanställda.

Didier Lombard har sagt att han tycker att det är synd att personer mådde dåligt, men har frånsagt sig all skuld.

– Jag hade förstås önskat att direktörerna hade erkänt att de hade begått ett fel, säger Patrick Ackermann.

Nu hoppas han att rättegången, som har väckt stor uppmärksamhet både i Frankrike och i andra länder, leder till generella förändringar.

– Vi önskar en skärpning av lagen mot moraliska trakasserier på arbetsplatser. Det borde finnas ett betydligt starkare förbud mot hårda managementmetoder. Människor ska inte behöva jobba i en dålig arbetsmiljö, säger han.

Detta har hänt

På 90-talet omvandlades det franska Televerket till aktiebolaget France Télécom, som idag heter Orange.

Staten behöll kontrollen över företaget fram till 2004, då privata ägare fick aktiemajoriteten. Under 2006 lanserades planen Next, för att minska personalstyrkan, med målet att förbättra företagets resultat och för att möta den ökade konkurrensen. Av runt 120 000 tjänster skulle 22 000 bort under de kommande två åren.

Detta skulle ske med hjälp av frivilliga avgångar, alltså utan en uppsägningsplan. 10 000 personer skulle dessutom omplaceras. Under 2008 uppmärksammade medier att anställda tog livet av sig, ibland under spektakulära former på sina arbetsplatser.

I september 2009 polisanmäldes France Télécom av fackförbundet SUD-PTT, som hade börjat kartlägga självmorden. Yrkesinspektionen bedömde också att arbetsgivaren använde sig av brutala styrmetoder.

2010 påbörjades en juridisk undersökning, som till slut ledde fram till den rättegång, som pågick mellan den 6:e maj och 11:e juli i år.

Domstolen har behandlat 39 enskilda fall. 19 berör personer som tog livet av sig. De andra har försökt begå självmord eller har drabbats av depressioner.

Företaget Orange, och sju enskilda personer, bland andra den förre vd:n Didier Lombard anklagas för att ha utövat systematiska moraliska trakasserier på personalen.