Arbetsmiljö

Vd: Kolla upp din chef

Olof Faxander.

– Ta referenser på din chef när du söker jobb, det kan vara viktigare än arbetsuppgifterna. Det säger Sandviks vd Olof Faxander.

Publicerad

Olof Faxander, som blev utnämnd till Årets ledare 2010, när han var vd på SSAB, uppmanar den som söker jobb att försöka skapa sig en bild av vilken typ av ledare han eller hon är.

– En bra ledare kan skapa energi och tar sig tid att lyssna på vad människor säger. Om människor får berätta om vad som är bra och vad som kan förbättras skapar man engagemang. En chef ska kunna ge konstruktiv feedback. Inget är mer utvecklande, man lär sig otroligt mycket på det, säger Olof Faxander i en intervju på Stockholms universitets hemsida.

Olof Faxander är inte bara civilingenjör från KTH, han tog samtidigt en examen i ekonomi och tyska på Stockholms universitet. Det var för att skaffa sig konkurrensfördelar på den arbetsmarknad som rådde i början på 1990-talet.

Sin egen ledarstil vill han hellre att medarbetarna kommenterar, men så mycket avslöjar han i intervjun som att han tror att han är bra på att skapa engagemang och bygga ett starkt team som arbetar mot ett gemensamt mål.
– Det kan låta som en klyscha, men det är viktigt att bygga rätt team omkring sig. Ju större jobb man får, desto viktigare blir de man omger sig med, säger han i intervjun. En bra chef och coach är lika viktigt som företag och inriktning.

Olof Faxander rekommenderar jobb i stora företag, för där kan man prova på olika arbetsuppgifter. Där har man också större chans att till vidareutbildning och utveckling och därmed lättare att ta steget och bli entreprenör.