Arbetsmiljö

När normaltemperatur på jobbet är minus 24

När pallen är klar kör Tina Andersson ut från fryslagret till lastkajen, där den plastas och märks. Här är temperaturen fem plusgrader. Foto: Siv Öberg
Bröderna Roger och Tomas Wohlin driver Wohlins Fryshus Logistik AB med 25 anställda. De förvarar frysta livsmedel åt producenterna och har 10 000 kvadratmeter lageryta. Foto: Siv Öberg
Handskarna är ett hinder när man ska använda pennan för att bocka av i plocklistan. Foto: Siv Öberg
Handskarna är mycket viktiga. För dem som kör plocktruckarna är fingrarna mest utsatta för kyla. Foto: Siv Öberg
Foto: Siv Öberg
Kraftigt fodrade stövlar med en tjock gummisula minskar risken för halka och att man ska frysa om fötterna. Foto: Siv Öberg

KALLT. Att hålla sig i rörelse, ha rätt klädsel och ett sunt förnuft är avgörande för att undvika köldskador.Den som arbetar i ett fryslager måste vara uppmärksam och lyssna på kroppens signaler.

Publicerad

På Wohlins Fryshus Logistik AB i Halmstad är det full aktivitet. Företaget har expanderat de senaste åren. De har nu sammanlagt 25 anställda i Halmstad och Slöinge. Cirka 50 lastbilstransporter kommer dagligen till huvudlagret i Halmstad för att lämna frysvaror från livsmedelsindustrin eller hämta gods för vidare leverans till grossister och butiker runt om i landet.

Att arbeta i ett fryslager med 24 minusgrader ställer stora krav på klädseln och att man har möjlighet att värma upp sig med jämna mellanrum innan fingrarna börja domna.

Tina Andersson, Jimmie Mathiasen och Dino Edwardzon arbetar med att plocka ihop gods som ska levereras till butiker. Nu har de lämnat fryslagret några minuter för att hämta ut nya plockorder från en dator. Under tiden passar de på att ta en kopp kaffe och värma upp sig innan de ska tillbaka in i iskylan igen.

Dino Edwardzon är nyanställd och trivs med arbetsuppgifterna.

– Vi håller oss i rörelse när vi plockar. Det är värre när det är personalbrist och vi måste åka runt mycket med plocktruckarna. Då blir det kallare av vinddraget. Särskilt om fingrarna, när man håller i handtaget till trucken, säger hon.

Att plocka i kalla förpackningar tycker hon däremot inte är något problem.

– Men när man tar i lådorna händer det att man river av rimfrost som hamnar på golvet och då kan det bli halt, säger hon.

Hon anser att arbetskläderna fungerar bra, men har skaffat en egen luva som hon tycker är skönare att ha på sig.

– Man klarar av kylan olika bra olika dagar. När jag har sovit dåligt och är trött fryser jag mer. Då är det lätt att bli förkyld. Och det är jobbigare på sommaren när det är större skillnad mellan ute- och innetemperatur, säger Dino Edwardzon.

– Jag jobbade med att plocka kycklingar tidigare. Då fick jag problem med bronkit på grund av damm. På Wohlins fryslager är det kallt, men här är luften friskare, så nu har jag inte några problem med luftrören längre, säger hon.

Tina Andersson började arbeta på Wohlins Fryshus i maj 2017. Hon jobbade tidigare deltid med kylvaror på en livsmedelskedja. Det kunde ibland vara mer påfrestande än det heltidsjobb hon har i dag, menar hon.

– Här har vi bättre arbetskläder och jag har inte så ont av de låga temperaturerna, säger hon.

– Men jag kan inte använda glasögon. Det blir imma på dem när man arbetar, så jag har linser i stället, tillägger Tina.

Arbetstempot är intensivt på Wohlins fryslager. Det är många plocktruckar i farten och ibland blir det trångt när de möts i lagergångarna eller behöver köra om varandra.

– Jag blev påkörd av en truck för en tid sedan och skadade ena foten. Jag var sjukskriven i två veckor, men det verkar inte som om jag kommer att få någon ersättning från Afa, säger Tina.

Att hantera penna och papper kan vara svårt. När Tina ska bocka av på plockordern, måste hon ta av högerhandsken. Under handskarna har hon därför torggummevantar utan fingertoppar, som hon kan behålla på.

Genom att lagerarbetarna håller sig i rörelse med att plocka gods, kan de klara av att arbeta cirka en timma i sträck. Det är ungefär så lång tid det tar att fylla en pall. Sedan kör de ut på lastkajen för att plasta godset på pallen. Där håller temperaturen fem plusgrader. När de sedan ska in för att hämta en ny plockorder från datorn, kan de stanna och värma sig på det uppvärmda kontoret en stund.

Något lokalt skyddsombud finns inte på Wohlins Fryshus. Men Daniel Wallfors, regionalt skyddsombud på Transportarbetareförbundet, har besökt företaget vid ett flertal tillfällen. Senast i en skyddsrond. Han har i nuläget inga invändningar vad gäller kylan.

– Vi hade en diskussion om ensamarbete för en tid sedan. Om det skulle inträffa en olycka när man arbetar ensam i ett fryslager är det allvarligare på grund av kylan. Men vi har kommit fram till en lösning tillsammans med företaget, säger han.

Köldskador kan komma snabbt och ställa till med problem långt senare. Men på Wohlins Fryshus har de inte haft några arbetsskador som varit relaterade till kyla, säger Roger Wohlin, delägare och transportchef.

– Vi startade 2001 och har inte haft någon personal som råkat ut för förfrysningar. Det är viktigt att den som fryser känner att det är okej från arbetsledningen att gå ifrån och ta en kopp kaffe för att värma upp sig en stund, säger han.

På lagret i Halmstad arbetar fem truckförare och åtta personer som handplockar gods på pallar. Truckförarna sitter i uppvärmda förarhytter med 25 plusgrader. Om de skulle behöva kliva ur trucken har de varma arbetskläder som de kan ta på sig. När de ska fästa etiketter på godset har de en liten lucka där de kan sticka ut handen för att slippa gå ur trucken. Det underlättar arbetet och minskar riskerna för köldskador.

De som kör plocktruckarna är mer utsatta.

– I början hade vi svårt att få tag i bra arbetskläder, men nu har vi hittat ett företag som har rätt sortiment. En fullgod utrustning kostar cirka 2 500 kronor per anställd. Det är viktigt att kängorna har en kraftig sula med riktigt gummi så att inte sulan blir hård och man riskerar att halka, säger Roger Wohlin.

– Men vi är fortfarande inte riktigt nöjda med handskarna. Särskilt tummarna blir lätt nedkylda för dem som kör plocktruckarna, eftersom de styr med tummarna, fortsätter han.

Platschef Kim Andersson menar att det är viktigt att de som arbetar med att plocka gods har sunt förnuft.

De senaste årens expansion på Wohlins Fryshus har gjort att omsättningen ökat markant. Det ställer också större krav på arbetsmiljön.

– Vi kommer att införa regelbundna hälsokontroller för de anställda med hjälp av företagshälsovården och se till att alla nyanställda får genomgå en hälsoundersökning innan de börjar arbeta hos oss, säger Roger Wohlin.

– Vi hade en anställd tidigare som inte kunde vara kvar på grund av ledvärk. Han hade värk redan innan han började arbeta hos oss, så han kunde inte fortsätta på grund av kylan, förklarar han.

Tomas Wohlin, vd och lagerchef, kan konstatera att utvecklingen i företaget gått snabbt. För att få en bättre arbetsmiljö har han därför funderingar på att införa ett nytt system med order som ges till de anställda via hörlurar så att de slipper penna och pappershantering och att de anställda ska kunna tillbudsrapportera via en app direkt från mobilen.