Arbetsmiljö
Bisfenol A förbjuds i kvitton och biljetter
EU förbjuder det hormonstörande ämnet bisfenol A i kvitton och biljetter från och med år 2020.
Förbudet handlar om termopapper, som används för bland annat kassakvitton och biljetter.
– Det nya förbudet kommer att minska den totala exponeringen för bisfenol A och kan bidra särskilt till att skydda gravida kvinnor som hanterar kassakvitton i jobbet. Bisfenol A misstänks kunna ge effekter på foster och små barn även vid låg exponering, säger Helena Dorfh, utredare vid Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.
EU-kommissionens beslut innebär att bisfenol A inte får förekomma i halter över 0,02 procent i termopapper.
Förslaget röstades igenom av medlemsländerna i EU:s Reachkommitté i somras och nu har EU-kommissionen fattat beslut om att införa förbudet i en bilaga till EU:s kemikalielagstiftning.
Det var Frankrike som tog initiativ till förslaget och Sverige har stöttat det. Bisfenol A påträffas i nästan alla urin- och blodprover från människor.
Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är ämnet också förbjudet i lack och ytskikt i matförpackningar för barn upp till tre år. Sedan september 2016 är bisfenol A även förbjudet att använda vid så kallad relining av dricksvattenrör i Sverige.
Ny Teknik har tidigare rapporterat att vissa tillverkare av termopapper har bytt ut bisfenol A mot det mer okända ämnet bisfenol S. Nu ger EU-kommissionen livsmedelsmyndigheten Echa i uppdrag att utreda i vilken grad företagen går över till termopapper med bisfenol S och om det behövs åtgärder för att även begränsa användningen av bisfenol S.
Kemikalieinspektionen i Sverige undersöker på uppdrag av regeringen om det finns behov av att införa åtgärder i Sverige för att minska risker med användningen av andra bisfenoler. Uppdraget ska redovisas för regeringen i september 2017.
Förbudet mot bisfenol A i termopapper träder i kraft den 2 januari 2020.