Arbetsmiljö
Mall of Scandinavia: Omplacerat skyddsombud hyllas nu som hjälte
I onsdags sändes Uppdrag granskning om fusk och slavliknande arbetsvillkor vid bygget av Mall of Scandinavia i SVT. Sedan dess har en av huvudpersonerna i reportaget, Claes Melkersson, lokalt skyddsombud på APQ El, hyllats som en hjälte för att han vittnat om brister i arbetsmiljön.
Vad har du fått för reaktioner sedan Uppdrag granskning sändes?
– Jag har flera tusen som hört av sig på bland annat Facebook och Twitter, och jag har 50 nya vänförfrågningar på Facebook. Det har bara varit massa kärlek, jag har inte hört något negativt. Jag har varit lite chockad: jag visste att mina vänner skulle stötta mig, men jag visste inte hur reaktionerna skulle bli från andra. Det är alla möjliga människor som har hört av sig: egenföretagare, ordföranden i Peabs fackklubb nere i Skåne, politiker, morsan - oväntat, haha. Kålle ringde igår, han berömde mig mycket. Till och med EIO, en arbetsgivarorganisationen inom Elektrikerna gjorde någon tweet om mig.
– Men det känns också lite konstigt, när folk säger att jag är så modig, förjag vill inte att för mycket fokus ska hamna på mig. Jag är bara ett skyddsombud som gör mitt jobb. Jag tryckte på inspelningsknappen på telefonen och jag vågade säga emot Peab på Mall of Scandinavia, men jag vill gärna ge en eloge till alla skyddsombud och det viktiga arbete de gör.
Men känns det inte bra ändå att kunna vara en förebild..?
– Jo, jag har sett att folk skrivit att nu måste vi fortsätta det fackliga arbetet, och det var ju precis det jag ville! Att det här ska pusha andra att våga gå ut och säga ifrån, och om de inte är med i facket, att de ska känna "nu jävlar, nu måste vi gå på nästa fackmöte".
Hur gick det till när du kontaktades av SVT och bestämde dig för att vara med?
– De kontaktade mig i februari. Jag sa tvärt nej, jag ska inte vara med i Uppdrag granskning, för jag var så rädd. Men så bestämde vi att träffas, och vi gick igenom materialet de hade, pratade om för- och nackdelar med att vara med. Till slut sa jag okej, vi kör. Anna-Klara (Bankel red.anm), reportern, har varit jättestöttande och ringt mig hela tiden och frågat hur det känns, och uppdaterat mig på vad som har hänt. Jag hade inte sett programmet innan det sänds, så jag var väldigt nervös, men jag tycker att de har gjort det jättebra.
Är du orolig att din medverkan kan göra det svårare att få jobb i framtiden?
– Absolut! Jag har ju varit på anställningsintervjuer där arbetsgivare gjort klart för en att man inte fått jobbet för att man är facklig. Det är inte så populärt bland alla. Jag är tillsvidareanställd och det är lite därför jag vågar göra det jag gjorde. Inom Handels har de visstid och sms-anställningar, man är så utbytbar som anställd och därför vågar man inte säga ifrån.
– Jag har gått och tänkt mycket fram och tillbaka på vad som kan bli konsekvenserna av att vara med i programmet, men nu försöker jag att ta det som det kommer. Jag vet att jag har många kolleger som stöttar mig om det skulle hända något.
Vilka förändringar krävs i byggbranschen?
– Man måste skärpa huvudentreprenörsansvaret, så att man har koll i alla led. Arbetsmiljöverket är alldeles för underbemannade, de måste få mer resurser så att de kan komma ut på arbetsplatser. Dessutom borde de ha sanktionsmöjligheter mot utländska företag också. Företag borde stötta och utbilda skyddsombuden bättre.
Läs också: