Arbetsmiljö

Ylva Johansson får migrationsansvar i EU

Luxemburgs tidigare arbetsmarknadsminister Nicolas Schmit som föreslås bli EU:s nya arbetsmarknadskommissionär. Foto: TT-Bild
Nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) föreslås får i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14 i EU-kommission: Migrations- och inrikesfrågor. Foto: TT-Bild

Ylva Johansson (S) föreslås få ansvar för migrations- och inrikesfrågor i nästa EU-kommission. – Om ni vill ha något gjort, fråga henne! Hon kommer att ha hand om inrikesfrågorna, säger ordförande Ursula von der Leyen om sin svenska kommissionär.

Publicerad

– Det är en portfölj jag ville ha. Det är en svår och tung portfölj, men jag ser fram emot att ta mig an de här frågorna, säger den svenska ledamoten i Bryssel.

– Jag är jätteglad för den här portföljen. Mitt uppdrag blir nu att göra lite av ett omtag kring en rad frågor som kräver lösning, både med ett fungerande asylsystem och ett fungerande Schengen, säger Ylva Johansson på en pressträff i Bryssel.

Ursula von der Leyen har nu presenterat sin laguppställning. Det har spekulerats i om Ylva Johansson skulle få ansvar för arbetsmarknadsfrågor även i EU. Men istället blir det Luxemburgs tidigare arbetsmarknadsminister Nicolas Schmit som föreslås bli EU:s nya arbetsmarknadskommissionär, skriver Arbetet.

Han är 65 år och sitter med i den socialdemokratiska gruppen S&D i EU-parlamentet.

Ylva Johansson får i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14. Under nuvarande kommission har grekiske Dimitris Avramopoulos haft ansvar för de här frågorna.

Statsminister Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar till TT:

"Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union."

"EU ska ha ett asylsystem som är stabilt och hållbart över tid. Det behövs tas ett helhetsgrepp i migrationspolitiken på allt från samarbete med länder utanför EU till säkerhet vid våra gränser", säger statsministern.

"Samtidigt behöver vi tillsammans förstärka och fördjupa samarbetet mot den grova gränsöverskridande brottsligheten och terrorismen. Lösningarna kräver mer samarbete, inte mindre. Ylva Johansson kommer med sin långa politiska erfarenhet att spela en viktig roll och jag vill önska henne lycka till i sitt nya ämbete."

Ylva Johansson får kanske inte den allra största portföljen, men den med absolut störst politisk sprängkraft. Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, ser Ylva Johanssons ansvar för migrationsfrågan som ett bevis på stort förtroende.

– Hon får den portfölj med de absolut svåraste frågorna. Unionen är mycket oenig kring detta, säger han till TT.

Måste godkännas

Att det finns en samsyn på migrationsfrågorna mellan Sverige och Tyskland har antagligen spelat in, tror han.

– Sverige och Tyskland har gått i bräschen för en annan politik. Man måste betrakta detta som en förtroendefull utnämning, säger Magnus Blomgren.

Innan Johanssons arbetsområde är helt spikat måste hon och övriga kommissionärer godkännas av EU-parlamentet. Det sker via utskottsförhör och senare en omröstning i slutet av oktober.

Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.