Arbetsmiljö
Hetaste kontorstrenden: sitta på flera stolar
AKTIVITETSBASERAT. ”Inget eget skrivbord. Och du måste plocka undan efter dig varje dag.”<br/> – Reaktionerna blev allt ifrån ”Å vad kul!” till ”Förfärligt, det kommer aldrig att gå”, berättar Christine V Gustavsson, chef för globalt kunskapsutbyte på Skanska.
Det kallas aktivitetsbaserat kontor. Ingen har sin egen arbetsplats. På Skanskas nya huvudkontor väljer man ställe beroende på arbetsuppgifterna för stunden . Den som behöver koncentrera sig stenhårt sätter sig i det biblioteksliknande ”green room”. Eller väljer en egen liten kammare, det finns både bokningsbara och dropin-rum. Den som vill ha mera liv och rörelse omkring sig sätter sig vid ett storbord eller ett vanligt skrivbord i sin ”hemmazon”. Där har var och en sitt eget skåp.
Ledningen då?
– Våra ledningsgrupper sitter i hemmazon som alla andra. För koncernledningen, som redan är mycket mobil och ständigt på resande fot, var det inget stort steg att ta, säger Christine V Gustavsson.
Det fanns ett grundläggande skäl till att Skanska flyttade sitt huvudkontor: hyreskontraktet gick ut. Ledningen hade lekt med tanken att haka på trenden med aktivitetsbaserade kontor. Men innan beslutet fattades gjordes en omfattande analys, bland annat åkte en projektgrupp på studiebesök till Nederländerna, där man är långt framme med konceptet.
– Det gäller att göra hemläxan ordentligt och ta reda på vilka behov som finns i den egna verksamheten. Det var en aha-upplevelse vid studiebesöken att se hur olika lösningar det finns, säger Christine V Gustavsson som ingick i projektgruppen
Att göra läxan inbegrep också att titta på vad som fungerade i det gamla sättet att jobba. Det skedde bland annat i en medarbetarstudie, där alla fick säga vad som är nödvändigt för att kunna göra ett bra jobb. Efter ett halvår på det nya stället gjordes en uppföljning.
– Mätningen visade att sjuttio procent var klart positiva, medan 30 procent var mindre nöjda i skiftande grad, berättar Christine V Gustavsson.
Att jobba som ledare i en aktivitetsbaserad miljö är lite annorlunda jämfört med en miljö med fasta arbetsplatser, säger hon.
– Det har lett till att ledarskapet delvis har förändrats. Att inte se Nisse sitta vid skribordet 9–17 måste leda till nya strategier. Veckomötet kanske blir ännu viktigare. Medarbetarna får större förtroende och ansvar. Några chefer fick brottas med att folk boade in sig på vissa favoritställen.
Ett av huvudmålen med förändringen var att öka samarbete och kunskapsutbyte inom företaget, säger Christine V Gustavsson. Stora organisationer är ofta dåliga på samverkan.
– Men det tar tid för alla att vänja sig, vi är inne i en läroprocess. När man successivt förstår att det finns nya möjligheter och börjar styra själv, kanske man börjar planera sina arbetsdagar bättre.
Några förändringar i sjukfrånvaron?
– Varken skyddskommittén eller företagshälsovården har sett några tendenser till ökad sjukfrånvaro. Vi har alltid haft väldigt låg sjukfrånvaro, vi kanske i stället går hit lite oftare än vi borde..