Arbetsmiljö

”Utan skyddsombud skulle det bli kaos”

”Ensam är inte stark” är något Sheragim Madani tar på stort allvar och det har också gjort honom till en effektiv medlemsvärvare för Hotell- och restaurangfacket. Foto: Sören Håkanlind
Sheragim Madani är skyddsombud, huvudskyddsombud, studieorganisatör och styrelseledamot i Hotell- och restaurangfackets klubb på Gothia Towers, ledamot i HRF:s avdelnings- och förbundsstyrelse. Foto: Sören Håkanlind

ELDSJÄLEN. Han hade så många frågor till facket att han blev skickad på kurs för att få svar. Nu är Sheragim Madani huvudskyddsombud på hotell Gothia Towers och Svenska Mässan i Göteborg. Han är också en facklig kämpe som brinner för att hjälpa sina arbetskamrater.

Publicerad

Sheragim Madani säger att han gick med i facket på ett av sina första jobb för att slippa bli utfryst. Alla var med och så var det bara. Efter stunds samtal blir det dock tydligt att det där med att engagera sig och vara solidarisk med andra är något han har med sig hemifrån. Pappan var politiskt aktiv i Iran och tvingades fly till Sverige i början av 1980-talet.

– Jag är uppvuxen med det, har fått med mig ett rättvisetänk från barnsben. Känner man att man kan bidra på något sätt, så tar man på sig saker. Men mina föräldrar pratade inte med mig om just facket, jag hade inte någon bild av vad facket var när jag började jobba, säger Sheragim Madani.

Vi träffas på Hotell- och restaurangfackets lokala klubbkontor i en avlägsen korridor på hotell Gothia Towers och Svenska Mässan i Göteborg. Det tar en stund att komma dit från anläggningens mer centrala delar. Dels för att det är en bit att gå, dels för att det är så många som vill stanna och byta några ord med Sheragim Madani.

– Jag pratar med alla, det är många som hälsar och snackar. Vi försöker vara så lite pampiga som möjligt, vi skämtar och har en skön nivå. Då förstår folk att det går bra att komma till oss.

På kontoret har Sheragim och kamraterna i klubbstyrelsen möjlighet att träffa medlemmar flera dagar i veckan. De vet att kontoret ofta är bemannat och att det går att komma förbi med en fråga eller för att ”tjöta” lite.

Att det lokala facket har ett eget kontor hör inte till vanligheterna i hotell- och restaurangbranschen. Men på Gothia är klubben stark och har många medlemmar som jobbar med väldigt olika saker. Det är allt ifrån traditionella hotell- och restaurangjobb som receptionister, städare, kockar, diskare och servitriser till sådant som sticker ut lite mer, till exempel supply-avdelningen där Sheragim Madani jobbar.

– Det är vi som är lager- och logistikavdelningen här, vi som beställer precis allt till hela bygget. Allt från pennor och block till kött, sprit och servetter. Det är ett typiskt lagerjobb med truckar, tunga lyft och fall- och klämrisker. Men gubbarna där behöver inte alltid någon som står upp för dem, de tar ändå inte skit. De vågar säga ifrån om det är något som inte fungerar eller om de behöver någon skydds­utrustning, säger han.

För att arbetsmiljöarbetet ska fungera krävs det att cheferna förstår att det är viktigt att samarbeta med skyddsombud och fack, tycker Sheragim Madani. Och så har det inte alltid varit på Gothia Towers.

– Men på supply har vi till exempel en jättebra chef nu, som kommer från industrin. Där är man van att jobba tillsammans med facket och har respekt för varandras roller. På en del andra avdelningar kan det se annorlunda ut.

Sheragim berättar att det finns chefer som kommer från restaurangbranschen och arbetsplatser där det varken finns skyddsombud eller fack. De har kanske aldrig varit med om att det kommer in ett skyddsombud som har synpunkter på driften.

– Men jag går inte in i för starka konflikter med dem, det lönar sig inte. Vi har ett bra samarbete med hr-avdelningen här. Så jag brukar hinta arbetsmiljöansvariga där om att den eller den chefen skulle behöva få information om hur vi jobbar här på Gothia. Nästa gång jag påpekar något så brukar inställningen ha ändrats.

Många gånger handlar uppdraget som huvudskyddsombud om praktiska, kanske till och med självklara saker. Som att de som jobbar på avdelningar med hala golv måste få skor med halkskydd.

– Sådant är självklarheter för oss som jobbar på lagret. Men jag märker att det på andra avdelningar är många som inte vågar gå till chefen och kräva saker, det finns en stark hierarki i restaurangvärlden. De vågar inte alltid säga ifrån, de är ibland rädda att det kan bli dåliga konsekvenser för dem. Det händer att de inte ens vill att vi talar om vilka de är, och en del är ledsna eller rädda, säger Sheragim.

Att det finns skyddsombud och att arbets­miljö­arbetet fungerar bra är en bas för att arbetsplatsen ska fungera i stort, tycker Sheragim Madani. Han liknar skyddsombuden med domare i en fotbollsmatch.

– Utan oss skulle det kunna bli kaos. Vi måste finnas där för att se till att det går rätt till, och att det kan bli balans. Folk ska må bra, ha ett bra liv hemma och en bra fritid. Då kan de sköta sitt jobb bra, vara produktiva så att det går bra för företaget och det kanske till och med kan anställas fler. Mår personalen bra gör de ett bra jobb och det ger gästerna en bra servicekänsla.

En yrkesgrupp som sliter tungt i hotell- och restaurangbranschen är hotellstädarna. Så är det också på Gothia Towers. Men där finns en arbetsmiljökommitté som försöker förbättra situationen för städarna, berättar Sheragim Madani.

– Det är många som får ont i kroppen, särskilt axlar och rygg, av att städa. Det är tungt och stressigt och det är en fråga som är på agendan i arbetsmiljökommittén. Till exempel har man försökt ändra städtakten, hur många rum man ska hinna med på ett arbetspass. Vi testar ett poängsystem nu, där olika stora rum ger olika poäng. Det görs andra saker också, som förbättrade rutiner till exempel. Förhoppningsvis blir det snart lite bättre för städarna.

Sheragim Madani återkommer flera gånger till att det är viktigt att vara många. Begreppet ”ensam är inte stark” är något han tar på stort allvar och det har också gjort honom till en effektiv medlemsvärvare.

– Jag snackar med folk bara, det är enkelt. Om de inte är med så frågar jag varför. Och så frågar jag igen nästa gång jag träffar dem. Jag brukar säga att de kan testa att gå med och om de inte gillar det så är det ju bara att gå ur. Då känner de sig inte rädda att binda upp sig. Jag brukar också säga att jag, bara Sheragim, inte är stark. Men om jag har hela laget med mig, många medlemmar, då blir jag starkare när jag förhandlar. Då kan vi tillsammans sätta press och visa att det blir konsekvenser om vi inte kommer överens.

Hotell- och restaurangfacket

Ålder: 36 år.

Yrke: Jobbar på supply-avdelningen (lager och logistik) på hotell Gothia Towers och Svenska Mässan i Göteborg.

Uppdrag: Skydds­ombud, huvudskyddsombud, studieorganisatör och styrelseledamot i Hotell- och restaurangfackets klubb på Gothia Towers, ledamot i HRF:s avdelnings- och förbundsstyrelse.

Bor: I Lunden i Göteborg.

Familj: En dotter på 4 år, som bor hos honom varannan vecka.

Intressen: Matlagning och mat. ”Jag gillar att blanda kulturer när jag lagar mat. Den persiska, som jag har med mig hemifrån, och den svenska maten. Det är roligt!”

Ser: Mest tecknat på tv med dottern de veckor hon är hos honom.

• Sheragim Madanis fackförbund är Hotell- och restaurangfacket, HRF.

• Förbundet organiserar ungefär 30 000 medlemmar som jobbar inom hotell, restaurang och andra delar av turist- och besöksnäringen. Anslutningsgraden i branschen är låg. En undersökning från 2016 visar att bara 28 procent av arbetarna i branschen är med i facket.

• På Gothia Towers är anslutningsgraden ovanligt hög. Där är tre av fyra med i HRF.

• Kockar, servitriser, kallskänkor, hotellstädare, spaterapeuter, kasinopersonal är exempel på yrkesgrupper som kan vara med i HRF.

• Ordförande i Hotell- och restaurangfacket är Malin Ackholt.