Arbetsmiljö

”Plötsligt såg jag alla konflikterna”

Huvudskyddsombudet på Arbetsmiljöverkets huvudkontor, Evelyn Morales Zárate Svedendahl, tror att pressen på att vara det goda exemplet bidrar till det öppna samtalsklimatet med arbetsgivaren. Foto: Jörgen Appelgren
Evelyn Morales Zárate, huvudskyddsombud på Arbetsmiljöverkets huvudkontor för ST, är född i Chile och uppväxt i Spanien. Som 14-åring besökte hon släktingar i Malmö och föll redan då för Sverige. ”Jag längtar inte tillbaka till Spanien. Jag tror att den svenska kulturen med struktur och ordning passar min personlighet”, säger hon. Foto: Jörgen Appelgren

ELDSJÄLEN. Vad krävs av den som är huvudskyddsombud på självaste Arbetsmiljöverket? – Vi är inte perfekta, säger Evelyn Morales Zárate Svedendahl, huvudskyddsombud.

Publicerad

Höggravid tackade hon ja till att bli huvud­skyddsombud två veckor före förlossningen, trots att hon helt saknade erfarenhet. Nyfikenheten vann över osäkerheten.

Till en början var det oklart för Evelyn Morales Zárate Svedendahl vilka befogenheter som hörde till rollen och hur de skiljer sig från de vanliga fackliga förtroendemannauppdragen.

Under barnvagnspromenaderna med sonen Killian hemma i Nälsta tänkte hon på hur hon skulle kunna göra skillnad, när hon inte förstod exakt vad rollen innebar. Men tiden och några utbildningar rådde bot på det. Tre år senare driver hon arbetsmiljöfrågorna med säker hand. Nyligen blev hon omvald av fackförbundet ST för ytterligare tre år.

Huvudskyddsombuden ska kunna hjälpa till att driva arbetsmiljöarbetet framåt och att se till att alla rutiner är på plats. På en tillsynsmyndighet för arbetsmiljö är detta extra viktigt, framhåller Evelyn Morales Zárate Svedendahl.

Hon sjunker ner i en mjuk grå fåtölj i ett av verkets mysigaste mötesrum, Till varje fåtölj hör en grön prydnadskudde och ett litet brunt cirkelformat bord.

– Men vi har precis samma svårigheter som andra arbetsplatser. Skillnaden är att vi känner att vi inte kan kräva att andra ska följa regel­verken om vi själva misslyckas med det.

Att även Arbetsmiljöverket tampas med vissa arbetsmiljöproblem stod snabbt klart för henne när hon återvände efter föräldraledigheten för att påbörja uppdraget som huvudskyddsombud.

– Plötsligt såg jag alla konflikterna. Flera ville prata med mig. Det fanns kolleger som var ledsna, trötta eller var osams med någon chef. Som skyddsombud blir du som en terapeut. Ibland kan det räcka med att personen får ventilera med mig. Andra gånger vill hon eller han att jag ska gå vidare till berörd chef. Ibland sitter jag bara med som stöd.

Evelyn Morales Zárate Svedendahl är noga med att informera nyanställda och nytillträdda skyddsombud om arbetsmiljöarbetet och vilka rättigheter de har. Den veckan när Arbetarskydd besöker henne, har hon stämt träff med två sådana personer. En del av arbetstiden använder Evelyn Morales Zárate Svedendahl också till att hjälpa till med trafik­säker­hets­policyn och hot och våldrutinen, som revideras.

Inspektörsverksamheten är Arbetsmiljö­verkets största och inspektörerna är en yrkesgrupp som riskerar att bli utsatta för hot och våld.

– Det har varit situationer där de har spar­kats ut från arbetsplatser. Då har polis tillkallats. Människor kan även vara aggressiva mot personal i registraturen när de vill ha ut handlingar och hotfulla mejl har inkommit till oss. Därför måste vår hot- och våldsrutin gälla för hela Arbetsmiljöverket, inte bara för inspektörerna.

Men Evelyn Morales Zárate Svedendahl upplever inte någon ökning av hot och våld mot verkets anställda jämfört med tidigare år.

Om du skulle behöva göra en 6:6a-anmälan på din arbetsplats, Arbetsmiljöverkets huvudkontor, vem ska då göra utredningen?

– Vi gjorde ju en omorganisation 2014. Fram till dess hade vi ett antal distrikt och det fanns en rutin för hur vi skulle inspektera oss själva. Om distrikt 1 anmäler är det distrikt 2 som utreder. Efter omorganisation är vi i stället fem regioner så nu är den gamla rutinen under revidering. Samma region kan ju inte både anmäla och inspektera.

För att alla 34 skyddsombuden inom verket ska se vem de kan vända sig till vid behov av bollplank försöker Evelyn Morales Zárate Svedendahl förbättra samarbetet mellan dem.

– Varje månad skickar jag ut ett mejl till dem om vad som pågår just nu och vad vi ska prata om på kommande samverkansmöten med arbetsgivaren.

Evelyn Morales Zárate Svedendahl arbetar parallellt som kommunikatör på verket. Skyddsombudsarbetet tar mellan 20 och 50 procent av arbetstiden. Hon trivs med att växla mellan de båda rollerna och skulle inte vilja ha det som på en del andra arbetsplatser där man har uppdraget på heltid.

Evelyn Morales Zárate Svedendahl känner att arbetsgivaren är lyhörd och intresserad av nästan alla frågor hon tar upp. I oktober förra året beslöts att alla chefer och skyddsombud skulle genomgå samma utbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete och i organisatorisk och social arbetsmiljö – för att alla skulle ha samma kunskapsbas att utgå ifrån. Arbetsmiljöverket ska ju vara Sveriges främsta expert på arbetsmiljöfrågor.

Pressen på att vara det goda exemplet tror Evelyn Morales Zárate Svedendahl bidrar till det öppna samtalsklimatet.

Men hon är inte säker på att hon skulle tacka ja till att vara skyddsombud på en annan arbetsplats. Även om det varit en utvecklande tid är hon medveten om att alla inte har det lika bra. I statistiken följer hon hur skyddsombuden blir allt färre.

Historierna om dem som råkat illa ut efter att arbetsgivaren upplevt dem som ”krångliga” är många.

Evelyn Morales Zárate Svedendahl skojar och säger att den värsta arbetsmiljön har hon nog hemma. Där skulle det verkligen behövas ett skyddsombud, skrattar hon. Ofta kommer hon på sig själv med att överväga vilka åtgärder familjen kan vidta för att förbättra ljudmiljön. De fyra sönerna kan nämligen föra mycket oväsen. Vid de tillfällena brukar hon starta Arbetsmiljöverkets app Buller för att mäta ljudnivån och sätta på sig hörselskydden.

– Ibland när jag kommer hem och ljudnivån är hög runt middagsbordet säger till och med 2-åringen ”Tyyyst”. Och när de stora barnen tystnar, då är det underbart.

Evelyn Morales Zárate Svedendahl

Ålder: 44 år.

Bor: I Nälsta i Vällingby.

Gör: Kommunikatör och huvudskyddsombud på Arbetsmiljöverkets huvudkontor. Hon är huvudskyddsombud på 20–50 procent av sin arbetstid, återstående tid arbetar hon som kommunikatör på kommunikationsavdelningen.

Familj: Maken Johan, 45 år, Samuel, 13, tvillingarna Evan och Vilgot, 9 år, och Killian, 4.

Fritid: ”Är väldigt viktig för mig. Jag har fortsatt med mina fritidsaktiviteter fast jag har barn. Jag tränar kampsporten Ronin Do 2-3 gånger i veckan i Sundbyberg. Det är en blandning av självförsvar, karate, jujutsu och kickboxning.”

Läser: ”Har laddat ner The Power av Rhonda Byrne, och Ett jävla solsken av Fatima Bremmer som jag läser på tunnelbanan. Resan till jobbet tar 35 minuter. Jag har även laddat ner Oprah Winfreys Ett vet jag säkert.