Arbetsmiljö
Han leder Europas bästa arbetsplats
ELDSJÄLEN. Samarbete, kompetensutveckling, jämställdhet och rättvisa har gjort att svenska Cygni utsetts till ”Europas bästa arbetsplats”. Tre gånger. – Vi har en fantastisk sammanhållning, säger vd:n Jon Persson som gärna avslöjar vad som gjort dem till vinnare.
Ni prisas återkommande i världens största medarbetarundersökning Great Place to Work. Ni måste vara en fantastisk arbetsgivare?
– Jag hoppas det. Vi har kommit högt på prispallen fyra år i rad med en första plats 2014 och 2015, men så kom vi trea förra året så vi var lite oroliga att det var början till en negativ trend. Men det verkar inte ha varit så eftersom vi kom etta i år, säger Jon Persson.
Vad gjorde att ni halkade ner ett par snäpp?
– Det är så oerhört små marginaler. Det är 60 frågor. Kanske hade någon en dålig dag och svarade något sämre på en fråga. Vi hade ungefär samma resultat i år, det skiljde bara några hundradelar.
Ni är ett it-konsultbolag – består ni mest av unga män?
– Nej, faktiskt inte. Den yngsta är född 1995 och den äldsta blir 63 i år. Men tyvärr är det bara 18 procent kvinnor. Vi jobbar aktivt med att ändra det, för det är ett problem. Det finns dessvärre inte så många kvinnor i Stockholm som arbetar med Javaprogrammering, men vi hoppas att det ska ändras.
Hur arbetar ni för en förändring?
– Vi försöker hela tiden tänka på hur vi uttrycker oss så att vi ska vara lockande för båda könen. Sedan sponsrar vi föreningar som jobbar med att få tjejer att välja teknikinriktade utbildningar, och på branschdagar pratar jag om jämställdhet.
Varför är alla medarbetare så nöjda?
– Vi startade med föresatsen att skapa den bästa arbetsplatsen, där folk verkligen trivs och får utlopp för sin kreativitet. Många sa att man bara kan ha en stark sammanhållning när man är upp till 25–30 personer. Men det går att växa och behålla sammanhållningen. Allt går om man vill.
Hur gör ni då?
– Vi är jättenoga med att båda kontoren i Göteborg och Stockholm är en del av samma helhet. Alla har en ambitiös individuell utvecklingsplan. Vi anser också att man bygger relationer genom att visa uppskattning för varandra. I våras chartrade vi ett plan och åkte till Island, och när vi stockholmare mellanlandade i Göteborg för att hämta upp det andra kontoret ställde vi oss upp och applåderade när de kom ombord. Det gav en skön stämning även om det kan kännas pinsamt att bli jublad åt.
Hur tar ni emot nyanställda?
– Jag brukar tänka på vad som skulle vara det absolut värsta sättet att tas emot på, och så gör jag tvärtom. Det värsta är om man ringer på och ingen vet vem man är eller att man ska börja den dagen och sedan blir man placerad i ett hörn. Hos oss blir det jubel och fanfarer. Man får hälsa på alla, kopplas direkt in på konferenser och utbildningar, och det finns ett skrivbord där med en dator och en telefon som ligger och väntar. Man möts av kärlek, helt enkelt.
Går du runt som en mysfarbror och bjuder på bullar?
– Jo, jag är nog lite av en mysfarbror. Jag går runt och pratar med alla, har inget emot om någon drar ett skämt på min bekostnad för att få en nyanställd att se att jag är precis som alla andra. Hos oss är alla vip och cheferna är inte för ”fina” för att göra någonting. Vi har inte finare rum, finare bil eller andra specialfördelar.
Så ingen hierarki hos Cygni?
– Nej, alla moderna bolag har skrotat hierarkierna, vilket rimmar väl med forskning som visar att den svenska ledarstilen är den bästa, och vi är bra på att få medarbetare att utvecklas och trivas. Våra mest uppskattade förmåner är införda efter förslag av våra medarbetare, det är en positiv effekt man får på en icke-hierarkisk arbetsplats.
Vad har medarbetarna för förmåner?
– För det första har alla samma förmåner oavsett om man är vd eller nyutexaminerad konsult. Det är bland annat friskvårdsbidrag på 7 000 kronor, en vinstfördelning som i julas gick upp till 101 000 kr per person, tjänstebil om man vill ha, privat sjukvårdsförsäkring, andra försäkringar runt omkring. De kan ta privat sjukvård på bruttolönavdrag, vilket har använts till allt ifrån ögonlaser till provrörsbefruktning. Vi täcker upp föräldrapenningen kraftigt, och dessutom får de värstingtelefon och dator. Vi åker på resor och har olika aktiviteter som yoga, forsränningskurs, hackatons och styrketävlingar i bänkpress.
Det låter kostsamt.
– All forskning visar att bolag där medarbetare trivs och utvecklas är snabbare och blir mer lönsamma än konkurrenterna på lång sikt. Om man trivs bättre gör man ett bättre jobb och man har lägre sjuktal med mer motiverade medarbetare. En rekrytering kostar 100 000–150 000 kr. Men eftersom nästan ingen slutar hos oss så slipper vi den kostnaden.
Vad är det värsta ett företag kan göra för att skapa dålig stämning?
– Ett exempel är definitivt orättvisa, folk som upplever att de blir behandlade orättvist. Det måste man undvika till varje pris. En annan sak är om chefen säger en sak men gör en annan, har favoriter eller inte respekterar sina anställda. Alla har rätt att uttala sig och argumentera för sin sak. Om man inte får det blir man omyndigförklarad och det sätter sig djupt i människan.
Vilka är de fem viktigaste sakerna som skapar trivsel?
– Respekt, rättvisa, transparens, stolthet och konfliktfrihet.
Varför gör inte alla företag som ni?
– Ja varför gör de inte det? De flesta chefer är inte intresserade av det. De är rekryterade på fel grunder och drivs av pengar. Det är helt fel jordmån för att bli chef, anser jag. Att fokusera på medarbetarnas bästa är det viktigaste.