Arbetsmiljö
”Vi kan inte ha en dödsolycka i månaden”
Hans forskningsprojekt ska i samarbete med den nya säkerhetsparken leda till minskat antal arbetsolyckor och arbetssjukdomar i byggindustrin. – Olyckstalet är åt skogen för högt, säger projektledaren professor Jan Johansson.
Det tvååriga projektet inleds i december i år och ska avslutas den 30 november 2022. Då ska erfarenheter från säkerhetsparker ha kartlagts liksom säkerhetsarbetet i svensk byggindustri. De fem forskarna tillsammans med Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö vid Luleå tekniska universitet, kommer då också presentera en kartläggning av internationell forskning inom säkerhetsområdet.
– Framför allt ska vi kartlägga säkerhetskulturen på olika stora byggarbetsplatser. Vad som skiljer till exempel Skanska från andra byggbolag när det gäller säkerhetstänkande.
Hur ska ni göra det?
– Först pratar vi med skyddsansvariga och ledningen om hur det var tänkt. Sedan går vi ut på arbetsplatserna tillsammans med huvudskyddsombudet och ser hur det blev.
Resultatet av forskarnas kartläggning av säkerhetskulturer på stora företag ska sedan komma säkerhetsparken vid Arlanda flygplats tillgodo. Parken invigdes tidigare i höst.
– Det vi lär oss i de stora byggföretagen ska vi sedan försöka implementera i säkerhetsparken. De som sedan varit i parken ska kunna föra ut det säkerhetstänkande de lärt sig till sina arbetsplatser, säger Jan Johansson och tillägger:
– Det viktiga är att implementera det vi får fram och att vi har en ständig dialog med säkerhetsparkens ledning.
Jan Johansson berättar att det första som de fem forskarna ska göra tillsammans är att besöka säkerhetsparken vid Arlanda i början av december. De har tidigare besökt en av Finlands tre säkerhetsparker tidigare men planerar att besöka de övriga två under projekttiden.
För cirka två år sedan presenterade de en stor kunskapsöversikt där de kartlagt internationell forskning inom säkerhetsområdet.
– Den ska vi ta som utgångspunkt och gå djupare. Vi ska också titta på andra branscher som gruvindustrin och kärnkraftsindustrin som har andra säkerhetskrav.
De 3,3 miljoner kronorna kommer från Afa Försäkring. Förväntan är att resultaten ska bidra till ett minskat antal arbetsolyckor och arbetssjukdomar i byggindustrin.
– Det är vår förhoppning. Vi kan inte ha en dödsolycka i månaden i byggbranschen, säger Jan Johansson.